Årets konfirmanter vil motta 3,9 millarder kroner, viser en undersøkelse utført av Synovate på vegne av Nordea.

— Det innebærer et stort ansvar, mener forbruksøkonom Christine Warloe i Nordea.

Ifølge undersøkelsen vil en typisk norsk konfirmant sitte igjen med betydelige summer etter at den store dagen er forbi.

— Tallene er basert på en typisk gjesteliste. Vi har spurt hvor mye foreldre, besteforeldre, slekt og venner gir, og det er basert på disse tallene at vi har laget et tenkte gavbord. Basert på denne gjestelisten, kan en typisk konfirmant motta gaver til en verdi av 26.000 kroner, forteller Christine Warloe, forbruksøkonom i Nordea.

Undersøkelsen viser at hver konfirmant vil i snitt motta gaver fra 26 personer. Den største gaven kommer fra foreldrene som gir gjennomsnittlig 8.400 kroner. Deretter følger gaven fra besteforeldre som ligger på i overkant av 5.000 kroner. Gaven fra andre familiemedlemmer og venner, ligger på henholdsvis 460 og 280 kroner.

Stort ansvar

Warloe mener store pengesummer innebærer et stort ansvar for både konfirmanten og foreldrene.

— Vi synes at tallene fra undersøkelsen er høye. Stor gavesum innebærer stort ansvar. Da er det kanskje tid for å ta den store økonomisamtalen, hvor foreldre diskuterer med barnet hva pengene skal brukes til.

Hun råder foreldre til å gi de unge perspektiver på bolig, studier, og andre hendelser som ligger lenger fremme i tid.

— Jeg tror at de unge i lengden vil være mer fornøyd med den tryggheten man får av å ha kapital i bakhånd. Jeg mener dette er en gyllen anledning i forhold til å lære seg å ta økonomisk ansvar og disponere egne penger, mener hun.

Forbruksøkonomen mener at fondsandeler, i stedet for pengegave i form av sedler, kan motivere unge til å ha en lengre sparehorisont.

Warlo legger til at konfirmantene selvsagt bør få investere i ting de lenge har ønsket seg, men at noe av midlene bør stå i ro på en sparekonto.

- Mye brukes på tull

Synneva Forthun (14) skal konfirmeres den 14.mai i Fana kirke. Hun regner med å få 10-15 000 kr. Hun vet at vennene hennes vil shoppe for gavepengene.

— Jeg skal kjøpe et kamera, resten skal jeg sette på en sperret konto som foreldrene mine styrer, sier Forthun. Hun tror de fleste har store forventninger, at mange tror de kan bruke pengene på det de vil og gleder seg til følelsen av å være «rik».

— Vi har det godt, og de fleste har flotte datamaskiner og mobiler, og alt de trenger. Derfor blir vel ofte konfirmantpengene brukt opp på tull, sier hun.

Norske konfirmanter får mer

Undersøkelsen har også vist at norske konfirmanter er heldige i den grad at de mottar langt mer verdifulle gaver enn sine medkonfirmanter i både Danmark, Sverige og Finland.

— Norske konfirmanter får hele 20000 mer enn konfirmanter i Sverige og Finland. I forhold til konfirmasjon er nok bunadstradisjonene med på å dra opp gavebeløpet, spesielt fra foreldre og besteforeldre. Det er der de store forskjellene ligger i forhold til våre naboland, sier Warloe.