I januar ble det klart at produksjonen av den ærverdige Vestlandslefsa ville bli flyttet fra Toro Os til Lierne Bakeri i Nord-Trøndelag.

Da sa lefsebakerne på Os at de ikke trodde trønderne ville klare å gjenskape det vestlandske lefseikonet.

— Vi har selv forsøkt med topp moderne industriutstyr, og resultatet ble litt som kjeks, fortalte Os-tillitsvalgt Stian Kyte da.

Han skulle delvis få rett.

Produksjonen ble flyttet 31. mai, og først nå, tre måneder senere, mener trønderne at de har klart å knekke vestlandslefsekoden.

Har manglet lefser i uker

— Vi har hatt problemer med å levere nok en stund. Flyttingen har bydd på utfordringer, og det har tatt tid å oppnå samme kvalitet i et mer moderne anlegg med en annen teknologi, som vi har i Trøndelag. Det har vi oppnådd nå, sier Hanne Dankertsen, kommunikasjonssjef i Rieber & Søn.

For kvaliteten er viktig, understreker hun.

— Vi har et produkt vi vet at mange er glade i. Det er Norges mest spiste lefse, og det er veldig viktig å ivareta denne kvaliteten. Det har tatt lengre tid enn beregnet, sier Dankertsen.

Resultatet har vært mangel på vestlandslefser i flere uker. Det er først og fremst storhusholdninger, som kantiner og institusjoner, som er rammet.

— Vi er litt bakpå, men nå produserer vi så mye vi kan der oppe, med ekstra skift. Vi regner med å komme ovenpå i løpet av noen uker, sier hun.

- Den nye er like god

Dankertsen sier at den nye lefsen har vært testet i mange runder, og de mener at koden nå er knekt.

— Når vi er i gang for fullt, vil kapasiteten være fire ganger så stor. Det var også litt av bakgrunnen for flyttingen, kapasiteten på Os var sprengt. Det har vært sånn at vi ikke har kunnet reklamere for lefsen fordi vi da ville fått problemer med å levere nok, sier Dankertsen.

- Dere frykter ikke at folk har fått andre lefsevaner i mellomtiden?

— Vi har opplevd utrolig stor etterspørsel etter disse lefsene, og jeg tror folk vil gå tilbake til Vestlandslefsa når de igjen får fatt i den, sier Dankertsen, og legger til:

— Den er like god, jeg har selv smakt den.

Har du merket forskjell på Vestlandslefsa den siste tiden? Diskuter saken i kommentarfeltet under.

KROTALEFSE: Ser du etter, har Vestlandslefsa noen små hull. Derfor er den en såkalt krotalefse, bakt med en helt spesiell metode. Denne ble laget på Os. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE