Finansmistrene fra de 17 landene i eurosonen møtes igjen i Brussel i dag, slik de har gjort så mange ganger før. Temaet: Å finne både kortsiktige og langsiktige løsninger som kan stable EU-økonomien sånn noenlunde på bena igjen.

— Politikerne har trukket ut tiden gang på gang og pushet markedet. Nå er rentenivået for mange land så kritisk at det nærmer seg stupet, så nå begynner det å brenne litt under føttene på dem, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 til Aftenposten.no.

Skal selge mer statsgjeld

Rentene på både italiensk og spansk statsgjeld har de siste ukene ligger på et nivå som vil være svært økonomiske krevende å håndtere når landene skal refinansiere sine lån.

I skrivende stund er rentenivået på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid 7,38 prosent, og tilsvarende obligasjoner for Spania har et rentenivå på 6,58 prosent.

Italia auksjonerer i dag statsgjeld, og auksjonen endte på et rentenivå på 7,28 prosent for et lån på 1,5 milliarder euro og ni års løpetid før investorene aksepterte risikoen. Det tyder på at det fremdeles er stor skeptis til Italias evne til å håndtere sine økonomiske problemer.

Må styrke krisefondet

Blant det som skal diskuteres i Brussel i dag er hvordan man skal gi det europeiske krisefondet EFSF økonomiske muskler til å redde gjeldstyngede land i Sør-Europa. Ifølge NTB kommer det motstridende melder om hva som blir det mest sannsynlige utfallet.

Enkelte kilder melder at ministrene snart er enige om en styrking av fondet, mens andre sier at en avtale om det samme tidligst vil være klar i januar.

— Det bør komme en klar uttalelse om at man er i ferd med å få til en politisk løsning. I går så vi hvor positivt markedet tok ryktene som antydet at det kunne komme noe konkret på bordet. Da er det viktig å følge opp dette, sier Holvik.

Det var rykter om at Tyskland og Frankrike har luftet et forslag som vil styrke budsjettdisiplinen i eurolandene som fikk markedene til å svinge oppover i går.

— Det kan i så fall gjøre det mulig å sette klarere krav til finanspolitisk disiplin i landene. Man kan sette betingelser som innebærer at de forplikter seg til å gjennomføre kutt og økonomiske grep for å få hjelp av den europeiske sentralbanken - eller risikere å bli sparket ut av eurosonen. Det dreier seg nærmest om grunnleggende barneoppdragelse - man må signalere at det å gjøre noe galt har en konsekvens, sier Holvik.

Vanskelig balansegang

Kilder med kjennskap til diskusjonene rundt pakten innrømmer imidlertid at det kan bli vanskelig å få alle eurolandene til å gi fra seg selvråderetten over sine egne statsbudsjetter, skriver NTB.

Alternativet er at bare noen av landene blir med i budsjettsamarbeidet, mens resten blir stående utenfor.

En slik løsning vil i praksis være en deling av eurosonen, mener seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. Hun tror en stabilitetspakt med valgfritt medlemskap kan være «det første skrittet på veien mot et euro-oppbrudd, hvor land som ikke godtar vilkårene, går ut av eurosamarbeidet», skriver Finansavisen.

Aksjemarkedet avventende

Finansministermøtet skal også diskutere om Hellas har oppfylt betingelsene som kan gi dem en fersk utbetaling av åtte milliarder euro i kriselån.

Det er avventende og smått nervøs stemning i det europeiske aksjemarkedet som følge av dagens møte. De viktigste indeksene er ved 11-tiden ned mellom 0,1 og 0,2 prosent.

Si din mening i kommentarfeltet under!