• Jeg er glad det nå er tatt en beslutning.

Styret i Avinor ga fredag grønt lys for å gjennomføre utbyggingen av ny terminal på Bergen lufthavn, Flesland.

— Jeg har vært optimist hele tiden. Det er et stort prosjekt som er svært omfattende, og jeg er glad det nå er tatt en beslutning, sier Aslak Sverdrup, Avinors sjef på Flesland.

Blir ferdig i 2017

Terminalen skal stå ferdig i 2017 og vil doble kapasiteten ved lufthavnen. Utbyggingen har en samlet kostnadsramme på 4,7 milliarder kroner.

I midten av mars lovet samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen at han ville komme med en løsning . Samferdselsdepartementet ba Stortinget å redusere utbyttekravet til Avinor. I praksis betydde forslaget at det for regnskapsårene 2014- 2017 tas utbytte på 50 prosent for resultat opp til 1 milliard kroner og at det ikke tas utbytte for resultat som overstiger dette.

Statsminister Erna Solberg sier beslutningen er veldig gledelig.

— Dette har vært viktig for regjeringen. Derfor har vi sendt ut noen signaler for hvordan de kan gjøre dette, i tillegg til tydelige signaler om at Avinor bør presse på og låse kapitalen sin til flyplasser og ikke andre ting.

Etter det BT får opplyst fra kilder tett på regjeringen har Solberg blandet seg mer enn det som er vanlig inn i saken, gjennom tett kontakt med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Solberg sier selv at de mener de har sikret Avinor en egenkapitalsituasjon som gjør at de har muligheten til å få på plass denne utvidelsen til 2017.

— Så skal ikke jeg leke ingeniør og blande meg inn i det. Men de politiske rammebetingelsene er på plass.

Fryktet byggestans

Avinor fryktet manglende finansiering, men har hele tiden hatt Flesland høyt oppe på liten over prosjekter som skal gjennomføres.

— Gardermoen skal ferdigstilles i 2017. Deretter kommer Flesland. Vi vet vi ikke kan få penger til alt vi ber om, men det er betryggende at samferdselsministeren gir positive signaler om finansieringen av prioriterte prosjekter, sa konserndirektør for kommunikasjon,samfunnskontakt og merkevare i Avinor, Egil Thompson til BT.

Ti millioner

Høyres Øyvind Halleraker er strålende fornøyd med utviklingen i saken.

— Dette er en gledens dag for Bergen og Hordaland. Det betyr at terminalen står klar i 2017, og vi får ikke noen forsinkelser.

Han sier dette betyr gode terminalområder for passasjerene, bra med rom for å plassere flyene, og ikke minst en bedre hverdag for de ansatte.

— Vi får en tidsmessig flyplass som kan håndtere ti millioner passasjerer i året. Det er bra for Vestlandets konkurransesituasjon.

Handler raskt

Helge André Njåstad (Frp) sier dette er fantastiske nyheter.

— Avinor kan avklare dette som direkte konsekvens av at regjeringen sist uke endret utbyttepolitikken fra Avinor.

Han mener statsråden Ketil Solvik Olsen nok en gang leverer en godsak til Hordaland.

— Ap og Magne Rommetveit mente dette var på tide, men når vi leverer på fire måneder, det de hadde åtte år på seg å få på plass, er det tydelig at vi har fått en handlekraftig regjering.

OPTIMIST:- Jeg har vært optimist hele tiden. Det er et stort prosjekt som er svært omfattende, og jeg er glad det nå er tatt en beslutning, sier lufthavnsjef Aslak Sverdrup i Avinor.
RUNE MEYER BERENTSEN