I helgen kostet ett pund 8,84 kroner. Det er svært, svært lavt historisk sett.

— Pundet er veldig billig nå. Det er bare å dra til London, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Ifølge Viland er den laveste pundkursen som noen gang er målt 8,76 kroner.

En lav pundkurs betyr at shoppingpengene rekker lenger enn før. I forhold til senhøsten 2008, er alt du kjøper i Storbritannia nå 24 prosent billigere på grunn av valutakursen.

Norsk optimisme og britisk pessimisme trekkes frem som forklaring på den gunstige omvekslingskursen:

— Vi har fått noen sterke nøkkeltall for norsk økonomi de siste dagene når det gjelder detaljomsetning, boligpriser og arbeidsmarked. Samtidig viser den økonomiske utviklingen i Storbritannia svakhetstegn, sier Viland.

Allerede lave priser

Det billige pundet er ikke den eneste gode nyheten for reiseglade bergensere. Fredag startet også British Midlands (BMI) opp en ny, daglig direkterute mellom Bergen og Heathrow.

— Det kommer i hvert fall ikke til å bli dyrere flybilletter av dette, og allerede i dag er det ganske lave priser på denne strekningen, sier NHH-professor og luftfartsekspert Frode Steen.

Med den nye konkurrenten vil det ifølge fungerende kommersiell sjef Hege K. Sandtorv ved Avinor på Flesland være 22 ukentlige avganger fra Bergen til London. Det tilsvarer 3300 flyseter.

— Det som blir interessant å følge med på er om det blir Norwegian eller SAS som vil merke konkurransen mest, sier Frode Steen.

Håper på britiske turister

Direktør for utlandsreiser i HSH Reise, Rolf Forsdahl, forteller at London har en spesiell stilling blant nordmenn som langweekenddestinasjon.

— Her finner man både shopping, kultur og fotball. Det er også gjerne slik at det man sparer i billige flybilletter, tar man igjen ved å bli et døgn ekstra, sier Forsdahl.

Ifølge Frode Steen er flyselskapenes rutetilbud helt avgjørende for hvor man velger å dra på helgeturer.

— Skal du på langhelg og vil til en storby, bestemmes destinasjonen ofte av om du får billige direktebilletter fra den byen du bor i.

Britiske turister har glimret ved sitt fravær på Vestlandet siden DFDS la ned fergeruten mellom Bergen og Newcastle i september 2008. Ifølge reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen Reiselivslag fergerutenedleggelsen til et besøksfall for "fjord-Norge" på 100.000 gjestedøgn i året.

Nå håper Warberg at det økte tilbudet skal gi lavere flypriser og flere briter på besøk.

— Flytilbudet har aldri vært så bra som det er nå. Vi har brukt ekstra midler i England for å gjøre vår region mer attraktiv, sier reiselivsdirektøren.

-Vil ha konkurranse

— Vi hilser alltid konkurranse velkommen og tror det er sunt, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

— Men hvordan kan det å få inn en ekstra konkurrent være godt for business?

— Ved å ha gode konkurrenter blir man tvunget til å gjøre en bedre jobb selv, sier Sandaker-Nielsen.

Av konkurransehensyn vil ikke Norwegian gå ut med tall for hvor mange nordmenn eller bergensere de flyr til London.

— Men jeg kan si at vi er godt fornøyd med belegget, sier Sandaker-Nielsen.