Søndag kveld sparkes det som er har blitt verdens største forbrukerteknologi-messe i gang i Las Vegas. Alt du ikke visste at du behøvde av duppedingser og dingsebomser i 2007 vil bli vist her.

— Det digitale hjem og paradigmeskiftet innen TV vil dominere årets messe fullstendig, sier analytikerne om årets tekno-fesjå.

Søndag kveld er det Bill Gates som sparker i gang showet med sin tradisjonelle åpningsmonolog. CES 2007 åpner offisielt dagen etter, men i likhet med andre messer i bransjen så vil de største aktørene ( les: Microsoft, Apple og Sony) alltid sørge for at de får et hestehodes forsprang på alle andre. Apple på sin side venter med sine presentasjoner og taler til tirsdag.

Viva Vista

Bill Gates` tale vil handle om Microsofts rolle når det gjelder å samle en hel verden under en stor digital paraply (!). I praksis vil dette sannsynligvis bestå i at Gates & Co. vil sette alle kluter til for å overbevise publikum og presse om Windows Vistas fortreffeligheter.

Spent på Jobs

Hva Steve Jobs fra Apple vil bruke sin tid til er et åpent spørsmål. Med både iTunes og iPod forlengst etablert som globale sukesser og Intel-prosessorer i Mac-maskiner som gammelt nytt, knyttes det nå stor spenning til hva Apple-sjefen nå vil trekke opp fra hatten.

TV i fokus

Når det gjelder de "mindre" aktørene i årets CES er det ventet at både HP, Netgear, D-Link og Intel kommer til å fokusere sterkt på det "digitale hjem", og at disse industrigigantene vil legge vekt på fildeling -og distribusjon av multimedia rett inn til TV.

Globale samarbeidspartnere for Microsoft

Microsoft har trommet sammen et globalt samarbeide mellom de ulike aktørene i den digitale verdenen, og det store samtaleemnet i forkant av årets messe heter IPTV. Dette er et system som skal distribuere og dele levende bilder via internett. Ikke overraskende er det her Microsoft vil komme sterkt inn med sitt kommende operativsystem Vista.

Duket for MS-nostalgi

— Jeg antar at Microsoft kommer til å markedsføre Windows Vista for alt det er verdt, sier bransjeanalytiker Michael Gartenberg fra Jupiter Research.

— Dette kommer sannsynligvis også til å bli det siste året Gates vil delta aktiv i CES. Dette er hans svanesang og jeg antar at det vil bli gjort rom for litt MS-nostalgi på søndags kveld.

If you`re going to San Fransisco ( be sure to wear som Apples in your hair....)

Både Gargenberg og arrangørene av messen forventer en massiv utvandring fra Las Vegas på mandag kveld. Grunnen til dette er at Steve Jobs ikke skal holde sin tale på messeområdet, men derimot i San Fransisco.

— Apple har på noen få år skiftet rolle fra å være bare nok en forbrukerelektronikkprodusent til å bli en av de mektigste kreftene i både IT -og underholdningsindustrien, sier Gartenberg til BBC i dag.

Rekordstort besøk

Det er forventet at årets CES-messe vil kunne ta imot over 140.000 besøkende. Antall utstillere er 2 700 og disse skal fordele seg selv og sine produkter på et område som tilsvarer 30 amerikanske fotballbaner.

LG med CES-jokeren før messestart

Allerede før messen starter har en av de største nyhetene som vil bli presentert gjort rent bord i aviser og TV-stasjoner verden over. Også her i Norge. For i går gikk reportasjen om den Sør-Koreanske TV-produsenten LG som ild i tørt gress over en hel IT-verden. LG har nemlig laget en spiller som kan takle både HD DVD og Blu-ray disker. Noe som har fått både Sony og Toshiba til å bli klam i håndflatene. For det hersker ingen tvil om at det er nettopp kampen mellom disse to formatene som årets CES egentlig handler om.

Alt handler om HD

Både HD DVD og Blu-ray hevder å være den naturlige arvtakeren til dagens DVD-disker. Begge opererer med bilder i såkalt High Definition ( høy oppløsning), samt en langt rausere lagringskapasietet enn dagens standard.

— High Definition TV er det som driver industrien framover nå, sier Sean Wargo, en respektert bransjeanalytiker og en veteran innen CES-fenomenet.

— Her i landet ( USA) så er vi nå inne i en massiv oppgraderingssyklus. Det selges akkurat nå flere TV-apparater enn det noengang har gjort tidligere. TV er per i dag forbrukerelektronikkmarkedets største produkt-kategori.

Hvordan du og jeg skal se på TV i de neste årene avgjøres altså i Las Vegas i løpet av neste uke. Følg med for fremtiden er her nå.

CES ( Consumer Electronic Show 2007 ) varer fra 8. til 11 januar. Messen avholdes hvert år i Las Vegas.

Hundrevis av arbeidere og frivillige sliter med å få ferdig utstillingene til søndagskvelden.
JAE C. HONG / Scanpix
Er det noen tvil da? Merkenavnet er Blu-ray og for å være sikker på at du skal huske det skriver vi det med fem meter høye bokstaver.
JAE C. HONG
Seks mann må til for å flytte denne enorme HD-TV`en fra Samsung.
JAE C. HONG