• Det kjennes som å miste mitt annet hjem, sier Magnhild Hjortland. Om noen uker står Åsane uten fotoforretning.

Snart er siste bilde levert fra fotoforretningen i Åsane Storsenter. Nesten 40 år etter at butikken åpnet dørene, er det slutt.

Elite Foto er forvist fra lokalene i hovedgaten. Inn kommer en Apple-butikk.

Lokalet som forretningen ble tilbudt som erstatning, var etter deres mening ikke egnet.

Tre for to

I butikken selges tre rammer for prisen av to. Kundestrømmen har stilnet av. Rundt i lokalene vandrer en delegasjon av datafolk og planlegger den nye tid. Bort med sticker, fotoapparater og album. Nå skal det ominnredes for padder og makker.

— Vi kjenner oss litt som luft, sier butikksjef Hjortland og skotter på de nye leietakerne.

Hun ser med gru frem til slutten av september. Hjortland begynte hos FotoKnudsen i Åsane senter i 1976, samme året som kjøpesenteret åpnet. Med et par avbrudd har hun jobbet her helt frem til nå og deltar sammen med fire kolleger i å avvikle sin egen arbeidsplass.

— Vi håpet i det lengste at det skulle ordne seg. Nå vet jeg ikke hva vi skal gjøre, sier hun.

Fortsatt brenner hun for faget:

— Jeg synes det er veldig viktig at folk får bildene sine ut av pc'er og opp fra skuffen der de ligger på en minnepinn. Se disse fine fotobøkene, sier hun og stryker kjærlig over stilige produkter fra Elite Foto.

Tidligere FotoKnudsen

Oppsigelser har Hjortland opplevd før, for Elite Foto het tidligere FotoKnudsen og gikk med i dragsuget, da FotoKnudsen gikk konkurs i mars.

Den gang varte det en uke før fotofolket var tilbake og drev videre under nytt navn.

Elite Foto overtok 19 av butikkene til FotoKnudsen og forberedte salg til nye eiere, som fikk tilbud om å drive under kjedens navn.

Også fotobutikken i Åsane senter ble klargjort for salg, men så ville ikke senterledelsen fornye leiekontrakten.

Per Johan Waag i Foto Invest bekrefter at butikken avvikles, men vil ikke kommentere forhandlingene med huseier Steen & Strøm.

- Veiskille

Senterleder Nina Schanche Nilsen på Åsane Storsenter beklager at Åsane blir uten fotobutikk.

— Vi har hatt et godt og langt samarbeid med FotoKnudsen, som siden ble Elite Foto. Av og til står vi ved et veiskille og valgte å avslutte dialogen om bytte av lokale, sier hun.

Hun bekrefter at butikken som kommer inn, er en Apple Premium Reseller, Det er en spesialforretning for apple-produkter som Mac, Iphone og Ipad.

Tre av butikkene til FotoKnudsen i bergensområdet driver fortsatt videre. De øvrige er avviklet, opplyser Waag hos Fotoinvest og ramser opp:

I Knarvik, Bergen Storsenter og på Lagunen drives butikkene videre som Elite Foto, mens butikkene i Galleriet, Oasen, Sartor senter og Vestkanten er lagt ned.

Og ganske snart også Åsane.

FotoKnudsen driver i dag netthandel og laboratoriene i Fyllingsdalen.