– Jeg lekte meg litt med å sammenligne prisene i USA og Norge. Forskjellen var så stor at jeg ble ordentlig fascinert, sier Næss.

Natt til onsdag i forrige uke fikk han tilslaget på leiligheten, som ligger like utenfor Orlando i solrike Florida. Prisen på 66.100 dollar tilsvarer rundt 400.000 norske kroner.

Norsk oppgang, fall i USA

For tre år siden var salgsprisen rundt 1,4 millioner kroner. Verdifallet har altså vært på én million kroner.

– Det er besynderlig billig i USA nå, sier Næss, som til daglig er investeringsdirektør i fondsforvalteren Nordea Investment Management i Fyllingsdalen.

Ferieleiligheten han kjøpte i Florida, er på 80 kvadratmeter. Det gir en pris pr. kvadrat på 5000 kroner, mot 32.500 kroner pr. kvadrat for en leilighet i Bergen sentrum.

Boligprisene i USA har falt med 32 prosent siden toppen. I Norge er prisene nå tilbake der de var på topp i august 2007. Til nå i år har prisene i USA falt med seks prosent. I Norge har de steget med 16 prosent.

Tallene er ikke justert for den generelle prisstigningen.

– Renten det viktigste

For en tid tilbake satte Næss seg ned og studerte hvor stor andel av lønnen nordmenn bruker på renter og avdrag. Han kom til 16–17 prosent, noe som er lavt sammenlignet med andelen de siste ti årene.

En viktig grunn er at renten i Norge nå er svært lav.

– Akkurat i dag er boligene billig priset om vi tar utgangspunkt i dette målet. Men om vi regner med at renten stiger som forventet, er det litt dyrt å kjøpe bolig i Norge nå, sier han.

Et vanlig mål på om boligprisene er høye eller lave, er å se på prisene i forhold til lønnsinntektene til folk. Målet viser at prisene nå er lavere enn i oppgangsårene 2005–2007, men høyere enn i årene frem til 2004.

– Det virker som om folk tilpasser seg mer i forhold til renten enn lønnen. Slik sett er renten en god indikasjon på hvordan prisene blir fremover, sier Næss.

Derfor faller ikke Norge

Aksjeforvalteren sier det er flere grunner til at prisene i Norge er så forskjellige fra i USA.

– Her hjemme lar folk gjerne være å selge om de ikke får en akseptabel pris, men der borte er mange tvunget til å selge fordi de er blitt arbeidsledige, sier han.

– En annen veldig viktig ting er gjelden. Om du taper 300.000 kroner på et boligsalg i Norge, vil gjelden følge deg omtrent til du dør. I USA er det lettere å gi opp fordi lånet følger boligen, påpeker han.

Når en lånekunde slutter å betale, tar banken over huset. Huseieren går fri fra gjelden.

– Bankene må gjerne realisere de verdiene de kan, og da selges boligen til høystbydende, sier Robert Næss.

Kjøper for å leie ut

Hans plan er å leie ut ferieleiligheten gjennom et firma, og selge den igjen om noen år for en høyere pris. Næss tror ikke risikoen ved å kjøpe leiligheten er særlig stor.

Han bruker advokater til å overføre kjøpesummen, og kan ifølge kontrakten leie inn en konsulent til å gå gjennom leiligheten før pengene overføres til selgeren.

– Prisen på leiligheten har falt med 70 prosent, og da kan ikke nedsiden være så altfor stor, sier Næss.