Allan Freddy Karlsen kom fra intet da han i 2005 suste inn på skattelisten over dem med høyest inntekt i Bergen.

Eiendomsinvestoren kjøpte blant annet villaen på Sydnes plass 1 i 2002 for 3,1 millioner kroner. I 2006 solgte Karlsen bygget videre for rundt 20 millioner kroner – en enorm gevinst, med andre ord.

Eneboligen på 720 kvadratmeter med prima utsikt, boblebad og biljardrom skal ha vært den dyreste som var solgt i Bergen på dette tidspunktet.

Mener penger gikk til luksusvilla

Nå sitter Allan Freddy Karlsen i Bergen tingrett, tiltalt for grovt økonomisk utroskap, brudd på regnskapsloven og ligningsloven, samt grovt bedrageri.

Flere av forholdene er knyttet nettopp til luksusvillaen på Sydnes plass.

— Det er på det rene at denne eiendommen ble opprustet ganske betydelig, sa aktor Ole Bjørn Mevatne under sitt innledningsforedrag mandag.

Det er ikke oppussingen i seg selv som er problematisk, men påtalemyndighetene mener Karlsen urettmessig belastet firmaet sitt for kostnadene knyttet til huset han eide privat.

Bygget trapp til 400.000 kroner

Totalt mener påtalemyndighetene at Karlsen ulovlig tok ut 982.753 kroner fra selskapet Centrum Eiendom AS.

Pengene skal ifølge tiltalen ha gått til varer og tjenester som gjaldt luksusvillaen, heriblant 400.000 kroner til en trapp, 235.000 kroner til kjøkken, 51.000 kroner til peis og 113.000 kroner til belysning.

Innrømmet delvis straffeskyld

Allan Freddy Karlsen sa i retten at han nekter straffeskyld på punktene som gjelder grovt økonomisk utroskap, grovt bedrageri og brudd på regnskapsloven. På to av tiltalepunktene som gjaldt brudd på ligningsloven, innrømmet Karlsen imidlertid straffeskyld.

Det første punktet gjaldt at han i ligningen for 2003 unnlot å oppgi en skattepliktig inntekt på 400.000 kroner knyttet til kostnadene til oppussingen han belastet selskapet Centrum Eiendom AS. Det andre punktet var unnlatelse av å oppgi en tilsvarende inntekt på 977.000 kroner i ligningen for 2004.

LUKSUS: Eneboligen på 720 kvadratmeter kan skilte med prima utsikt, boblebad og biljardrom.
Espen Lodden, Boligbilder.no