• Vi vet. Dere vet det! Vi er kjernekompetansen i velferdsstaten. Det burde regjeringen også visst.

Mimi Bjerkestrand, leder for Utdanningsforbundet, Unios største forbund, manet de oppmøtte på Torgallmenningen til kamp for bedre lønn.

Dagens markering startet med appell foran Naturhistorisk museum på Nygårdshøyden.

— Flinke folk koster! Flinke folk koster! Flinke folk koster! ropte Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund fra talerstolen.

Han høstet stor applaus fra flere tusen mennesker i svarte T-skjorter med «Unio i streik» på bryst og rygg.

Blandakoret «Kor e' Politiet»

Etter appellen omformet menneskemassen seg til et tog som beveget seg mot Sydnesplassen, videre ned Øysteins gate, Magnus Barfots gate og ned mot Torgallmenningen.

Fra Bergen politilags fane i tet, til politimannen på MC bakerst, medregnet en gul DHL–varebil som snek seg inn i en luke i toget, må toget ha strekt seg over nærmere tre kilometer.

Vi skal konfrontere vår motpart, og vi skal vinne denne kampen

Mimi Bjerkestrand

Summen av biler som måtte vente i Vaskerelven, Veiten og andre sentrumsgater, strakte seg neppe særlig mye mindre ut.

Etter hvert fylte de mange Unio-medlemmene opp Torgallmenningen. Før Mimi Bjerkestrand holdt sin appell, fikk koret Kor e' Politiet synge i ti minutter.

- Det finner vi oss ikke i!

— Vi skal konfrontere vår motpart, og vi skal vinne denne kampen, sa hun til forsamlingen.

Bjerkestrand mener også at kravene er alt annet enn uansvarlige.— Våre krav ligger godt innenfor det norsk økonomi tåler, sa hun og viste blant annet til lav prisstigning og lave renter.

Unio frykter at hvis de gir etter, så havner de i bakleksen i forhold til ansatte i privat sektor.

— Våre krav er at lønnsgapet skal reduseres. Vi vil ha en ramme som gjør at vi ikke taper enda mer i forhold til privat sektor. Det finner vi oss ikke i.

- Det sier hun mot bedre vitende

Bjerkestrand lot det ikke være tvil om hvem som er ansvarlig for streiken.

— KS er største arbeidsgiverorganisasjon i offentlig sektor. Men det er regjeringen som har ansvaret. Rigmor Aasrud (fornyings–, administrasjons– og kirkeminister, red.anm.) sa at våre krav er basert på ren gjetning om utfallet i privat sektor. Det sier hun mot bedre vitende, sa hun og viste til prognoser fra flere økonomer.Hun viste også til alle reformene i offentlig sektor.

— Regjeringen ønsker å gjennomføre store reformer i offentlig sektor; blant annet kvalitetsreformer i skole og barnehage, samhandlingsreformen innen helse. Dere er kjernetroppene i disse reformene. Kampen står om å få motparten til å erkjenne vår kompetanse.