Torsvik er en av rundt 200 bergensere som har fått offentlig gjeldshjelp hittil i år. Det betyr minst fem svært magre år, men deretter gjeldsfrihet.

— Skal aldri skje igjen

Torsvik bor i Arna og er en av dem som vet alt om hvordan det er å bli fanget i en gjeldsspiral. Nå har han kommet inn under gjeldsordningen hos Namsmannen.

  • Og det er jeg svært glad for. Det betyr at jeg har fått en unik sjanse som jeg ikke skal misbruke. Dette skal ikke skje igjen. Det blir å snu på hver eneste krone de nærmeste årene. Men så kan jeg starte med blanke ark. Dette er en mulighet som jeg ikke skal misbruke. Jeg ser frem til å bli 40, for da er jeg «fri mann». Gjeldsfellen kommer jeg ikke til å havne i flere ganger. Jeg har lært.

De offentlige gjeldsordningene som oppnås via Namsmannen er tøffe bud. Det innebærer at man må selge alt av verdi og leve på eksistensminimum i minst fem år. Alt overskudd går til å dekke gjeld. Men etter fem år er gjelden slettet.

Drukner i gjeld

Stadig flere drukner i gjeld i kjølvannet av finanskrisen. Det er rekordkøer hos gjeldsrådgivere og hos Namsmannen. I øyeblikket står 80 personer i kø bare for å få time hos gjeldsrådgiverne i Bergen kommune. De må belage seg på å måtte vente i minst tre-fire måneder.

Flere privatpersoner kommer til å måtte åpne tinglyste gjeldsforhandlinger i år enn i fjor. Ved utgangen av august har gjeldsordningsregisteret i Brønnøysund registrert 1555 nyåpninger av frivillige gjeldsforhandlinger. Fortsetter økningen i samme takt ut året vil man ende på 2300 saker i løpet av 2009.

**Les også:

Jobbløse rammes hardt**

10.000 i minus hver måned

Tommy Torsvik gikk i gjeldsfellen etter et samlivsbrudd i 2005. Han ble sittende med en samlet gjeld på 1,7 millioner kroner, og hadde et forbruk som ikke sto i stil med inntekten. Hver måned gikk han 10.000 kroner i minus. En kostbar bil og en firehjulsdrevet motorsykkel viste seg også å være større pengesluk enn han hadde regnet med. Tidligere i år var han en av deltakerne i TV3-programmet «Luksusfellen», der han følte at han fikk god hjelp til å legge om sine økonomiske vaner. Da hadde han allerede søkt gjeldsordning via Namsmannen. Det var nesten ni måneder å vente på svar derfra, men nå er han glad for at det gikk i boks.

— Jeg skjønte at det ikke gikk lenger, og er bare sjeleglad for at jeg tok tak i problemene i stedet for å la det seile.

Torsvik har solgt hus, bil, motorsykkel og musikkanlegg. Nå bor han i leid leilighet med ny samboer.

Godt å ha kontroll

  • Hvordan er hverdagen nå da?
  • Det går i grunnen forbausende greit. Jeg tar buss til butikken med handleliste, er hele tiden på jakt etter tilbudsvarer og er uhyre bevisst på å holde budsjettet. Impulskjøp forekommer ikke. Det er en veldig stor omlegging, men det kjennes bra å ha full kontroll. Det er godt å gå i postkassen og vite at de regningene som ligger der, er ventet og at du kan betale dem. Jeg synes jeg er heldig som har fått en ny sjanse.

I Bergen kommune har 210 personer tatt kontakt med den frivillige gjeldsordningstjenesten hittil i år. Det er like mange henvendelser som kontoret hadde i hele fjor. I tillegg har 220 personer fått gjeldsrådgivning på sosialkontoret.

Pågangen er så stor at kommunen i høst har hatt to åpne dager hvor folk kan komme til uten timeavtale. Begge dager oppsøkte et titall personer kontoret. I oktober vil det bli nye åpne dager.

  • De som venter på time, må dessverre regne med at de ikke kommer til før ved årsskiftet, sier gjeldsrådgiver Borghild Lieng.

Mer forbruksgjeld

Den kommunale frivillige gjeldsordningen ble opprettet i tidlig på nittitallet. Den gang var det hovedsakelig personer som hadde problemer med å betjene boliggjelden som bad om råd og veiledning.

  • Forbruksgjelden er hovedproblemet for praktisk talt samtlige som kommer hit, sier gjeldsrådgiver Borghild Lieng i Bergen kommune.

Størrelsen på gjelden til klientene er langt høyere i dag enn for noen år tilbake.

  • For fem år siden syntes vi at en forbruksgjeld på 200.000 kroner var et bekymringsfullt høyt beløp. I dag er det ikke uvanlig at de som kommer til oss har en forbruksgjeld på mellom fire hundre og fem tusen kroner.

Lieng bekrefter også at hun har hatt klienter med mer enn million kroner i forbruksgjeld.

  • Bare i år har vi hatt flere klienter som har behøvd hjelp å håndtere en forbruksgjeld på over en halv million kroner. I slike tilfeller er det ikke uvanlig at gjelden er fordelt på seks syv ulike kredittkortselskap og selskaper som selger lån uten sikkerhet.