Hvis du ikke har lagt merke til dem, kan du ikke ha vært i Bergen de siste årene. 7-Eleven og Deli de Luca har nærmest teppebombet sentrum med nye kiosker.

Tre steder i byen ligger de nærmest vegg i vegg, og konkurransen er beinhard.

Slik er stillingen

Så langt har kjedene vunnet ett slag hver, mens stillingen er uavgjort på en tredje slagmark:

  • Støletorget: Deli de Luca la ned virksomheten sin i Stølegaten søndag. Nedleggelsen skjer etter hard konkurranse fra 7-Eleven i Ladegårdsgaten og diverse kiosker og butikker i nærområdet, som inkluderer Indre Sandviken.
  • Torggaten ved Ole Bulls plass: Deli de Luca har mye større omsetning og flere kunder enn 7-Eleven vegg i vegg. Bergensere på byen er viktigste kundegruppe.
  • Engen ved Bergen kino: Trafikk fra kino, teater og uteliv har gitt markedsgrunnlag for begge kioskene, etter det bt.no får opplyst. Ingen av kioskene her er gullgruver, men begge klarer seg.Gir opp Sandviken

På en liten gatestubb ved Støletorget har Deli de Luca knivet mot 7-Eleven, Bon Appetit, Pizzabakeren og Safari. Konkurransen ble for hard, og kundene for få. Nå skal kiosken flyttes fra strøket ved Sandviken til jernbanestasjonen i sentrum.

— Den nye kiosken skal åpne på nyåret en gang, sier butikksjef Anne-Karin Lundgren.

Deli de Luca overta lokalene til kiosken Comma. Dagligvarekjeden Norgesgruppen eier begge kjedene, og har tatt beslutningen om flytting.

Vinneren av Sandviken, kjøpmann Henrik Nærdal på 7-Eleven, gleder seg over seieren.

— Det er hyggelig med konkurranse, men alltid gøy å ta knekken på den, sier han lett spøkefullt.

Deli tar Ole Bull

I Torggaten ved Ole Bulls plass har Deli de Luca lykkes godt i konkurransen med den noe eldre 7-Eleven-kiosken vegg i vegg. bt.no får bekreftet av kilder i begge kjeder at Deli de Luca har langt større omsetning og inntjening enn naboen.

— De ansatte er dyktige og motiverte, og alle er drillet i kundebehandling, sier franchisetaker Bao Vu i Deli de Luca.

Særlig blant kvinner har Deli de Luca slått an. Ifølge kjedens egne undersøkelser utgjør de 60 prosent av kundene. Forholdet til naboen er greit, mener Vu.

— Vi anser oss som kolleger. Det har hendt at jeg har kjøpt en pølse der, og de kommer av og til og kjøper ting hos oss. Vi har en hyggelig tone, sier han.

Sjefen på 7-Eleven ved siden av, Selvan Thiiagarjah, innrømmer at konkurransen er tøff.

— Jeg klarer meg. Vi som kommer fra Asia jobber hardt, vet du, sier han.

Uavgjort på Engen

Franchisetaker Marianne Wergeland driver Deli de Luca ved Bergen kino på Engen - med en 7-Eleven like i nærheten. Hun snakker ofte med konkurrenten.

— Vi blir vel ikke millionærer det første året, noen av oss, men vi har tjent penger fra første dag. Vi overlever, begge to, sier hun.

Hva synes du om kioskene i Bergen? Si din mening i feltet under!