Les også:

Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i fjor, har det politiske forholdet mellom Norge og Kina vært langt under frysepunktet. Kinesernes vrede har lagt dialogen om en handelsavtale i grus og en rekke andre politiske møter er avlyst.

Men nå er det tegn som tyder på at isfronten kan være i ferd med å smelte. Den statlig eide kinesiske gigantbanken Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) tok i slutten av mars initiativ til et møte med den norske ambassaden i Beijing.

ICBC er en statlig bank og det er tett kobling mellom ledelsen i banken og den politiske ledelsen i Kina. Styreformannen i banken, Jiang Jianqing, har visestatsministerrang.

Og Norges ambassadør til Kina, Svein O. Sæther, var ikke sen til å hilse kineserne hjertelig velkommen.

I kjølvannet av kinesiske oppkjøp i Europa, utvider Kinas største bank hurtig sin tilstedeværelse på kontinentet. Bare i januar åpnet de kontorer i Paris, Brussel, Amsterdam, Milano og Madrid. Nå har de kastet sine øyne mot Norge.

Ifølge et referat sendt til Utenriksdepartementet i Norge, var hensikten med møtet mellom ambassadøren og ICBC-ledelsen å diskutere nye etableringer av filialer i Europa.

Sæther vil ikke utdype hva som lå bak det kinesiske initiativet, eller hva som ble diskutert på møtet. Flere avsnitt i referatet fra ambassaden er sladdet og unntatt offentlighet.

— I takt med Kinas økonomiske vekst øker også kinesiske direkte investeringer i utlandet, inkludert i Europa. Dette er en trend som man må anta vil styrke seg de neste årene. Kinesiske bankers internasjonale virksomhet er en naturlig del av dette. Norge ønsker velkommen denne utviklingen, sier han.

Les også: Norske banker

Tidspunktet for møtet er neppe tilfeldig valgt fra kinesisk side. Arne Jon Isachsen, professor ved institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, mener kineserne nå ønsker å utnytte aggresjonen etter fredsprisen.

— Kineserne er ekstremt pragmatiske. De vet at Norge ønsker å bedre forholdet til Kina. Dermed kan det være hensiktsmessig å utnytte at Norge nå ønsker å være svært vennlige mot dem etter fredsprisen, for å bedre forholdet, sier han.

I tillegg til at Norge er det perfekte land for de to tingene kineserne er mest interessert i, råvarer og ny teknologi, mener Isachsen kineserne utnytter en annen norsk egenskap i sin fremtreden etter fredsprisen.

  • Vi er litt naive, sier han.

Banken ICBC hadde i fjor 386723 ansatte på lønningslisten. De hadde 3,6 millioner bedriftskunder og 216 millioner privatkunder. Til sammenligning har Norges største bank, DnB NOR, 200000 bedriftskunder og 2,5 millioner privatkunder.

Flere kilder i finansmiljøet Aftenposten har vært i kontakt med, som ikke ønsker å siteres, sier det er åpenbart at det er energi og shipping som trekker ICBC mot Norge.

Kineserne ønsker tilgang til industri, teknologi og energi gjennom oppkjøp av norske bedrifter og prosjekter innen maritim næring og energifinansiering. Derfor ønsker Kina å etablere et kontor for banken i Norge, for å hjelpe kinesiske bedrifter med slike oppkjøp.

Et annet ønske er trolig å være tett på miljøene rundt norske rigg- og shippingselskaper.

Den norske ambassaden i Beijing skriver i kommentarene fra møtet at ICBC vil kunne bli en viktig bank for norske bedrifter, særlig innen shipping og olje- og gassindustrien.

Siden banken er statlig eid, mener ambassaden i referatet at politisk påtrykk vil kunne være avgjørende for hvor ICBC vil etablere seg. Sæther vil ikke kommentere om det ble diskutert etablering i Norge, eller om norske myndigheter kommer til å trykke på for å få det til.

  • Representanter fra ICBC har besøkt Norge og andre europeiske land en rekke ganger. Hvor ICBC etablerer kontor avhenger blant annet av strømmen på kinesiske investeringer, sier han. Det lyktes ikke Aftenposten å få kommentarer fra ICBC i denne saken.
Styreformannen i banken ICBC, Jiang Jianqing, har visestats- ministerrang i Kina. Fordi banken er statlig eid er det en tett kobling mellom bankledelsen og den politiske ledelsen i Kina.
TYRONE SIU/Reuters
Svein O. Sæther, Norges ambassadør til Kina.
Dahl, Flemming/Aftenposten