Det lønner seg å være god på ski, også for trauste vestlendinger. Kari Traa ble rikskjendis da hun poserte halvnaken i sportsmagasinet Ultrasport før jul i fjor, og A-kjendis da hun kjørte inn til OL-gull i Park City to måneder senere. Slikt blir det penger av.

— Jeg har jo gjort det ganske bra den siste tiden. Det er vel grunnen til formuehoppet, flirer en smørblid Kari Traa på telefon fra Sveits.

OL-vinneren fra Voss er på alpesnø for å finpusse formen. Det skal gi både gull og enda mer klingende mynt i banken.

I 2000-likningen sto hun oppført med beskjedne 191.000 kroner i formue, året etter var hun bare 13000 kroner fra én million i formue. Og OL-effekten kommer først til neste år.

«Ingen sovepute»

— Jeg håper det blir et nytt hopp i inntekten. Men det kommer i stor grad an på hvordan jeg gjør det sportslig. Sponsorkontrakten min med Clear Channel er definitivt ingen sovepute. Jeg må gjøre det godt sportslig for å få ut maksimalt, avslører Kari, som har tjent godt med penger også på utenomsportslige aktiviteter det siste året.

— Jeg blir ikke rik bare av å stå på ski. Jeg tjener en del penger på å stille opp i forskjellige sammenhenger, forteller Kari, og røper at hun ikke fikk en eneste krone for å posere lettkledd i Ultrasport.

— Hvor mye ga OL-gullet?

— Ikke mye. Men det har vært greit å slå i bordet med i ettertid, fremholder aktive Kari Traa. Og hevder at hun ikke bruker all verden med penger i det daglige. ý Men jeg er ganske flink til å bruke penger på ingenting. Kan sitte i flere timer og surfe på internettý

Forbigående for Skjeldal

Slikt gjør ikke Kristen Skjeldal. Den trauste langrennsveteranen hadde en av sine beste sesonger i fjor, og benyttet anledningen til å passere millionen i formue. 1.153,000 kroner er tallenes klare tale. Bare 36 millioner mindre enn hva hans gode venn Bjørn Dæhlie kan slå i bordet med.

— Men min rikdom er nok forbigående. Hadde jeg hatt en egen kåk, og en million i tillegg, ville det vært bra. Men jeg har bodd hjemme hele tiden, og ikke brukt særlig med penger, fremholder Skjeldal, som regner med å bli gjeldsslave om ikke så altfor lenge.

— Pengene holder knapt til en middels leilighet, poengterer Kristen og minner om at millionformuen, som står på «Skiløperfondet», ennå ikke er beskattet.

Millionær på flere språk

Liv Grete Skjelbreid Poirée har skutt seg opp på den økonomiske rangstigen de siste sesongene. Likningstallene viser at den gravide skiskytterdronningen har 1.164,000 i formue og skattet for en inntekt på drøyt 200.000 kroner i fjor.

Men det var de norske tallene. Skjelbreid Poirée både bor og betaler skatt til Frankrike, og har trolig langt større verdier saltet ned i det franske.

Kilder BT har snakket med, anslår at Hålandsdalens rikeste skiskytter hadde en reell årslønn godt over millionen i 2001, og at hun vil tjene mellom halvannen og to millioner kroner i år.

Walde tidoblet lønnen

I det selskapet blir selv godt betalte Brann-spillere smågutter. Austria Wien-kameratene Raymond Kvisvik og Thorstein Helstad topper lønnslisten i Idrettsveien, med henholdsvis 841.900 og 826.600 i netto årsinntekt.

Knut Walde er en beskjeden kar. I 2001 nøyde han seg med 31.200 kroner i årsinntekt. Slik sett kan midtstopperen trygt regne seg som lønnsvinner på Stadion - etter at han signerte en kontrakt som gir ham rundt 300.000 i grunnlønn ý pluss bonuser.

Sogndal kniver med Brann for å unngå nedrykk. I lønnsposen er det divisjoner mellom klubbene. Mens den jevne Brann-spiller hever mellom 400- og 800.000, tjener hvitskjortene i snitt langt under det halve. Rune Bolseth hadde 201.000 i nettolønn i fjor, stjernen Tommy Øren tjente 308.000.

Til gjengjeld kan sogningene skilte med en av eliteseriens rikeste ledere. Kjøpmann Rolf Navarsete har en formue på 18.428,000 kroner, og hevet en knapp million i lønn i fjor. Sportsdirektør Svein Bakke er ikke i nærheten, med null i formue og 311.000 i lønn. Trøsten er at han kan låne noen pund av sin sønn Eirik...

INNTEKTSJUBEL: Kari Traas OL-gull medførte inntekter i en helt annen klasse enn før, først og fremst ved at hun har stilt opp i ulike sammenhenger.
ARKIVFOTO: KNUT STRAND