Det ble så hett den sommeren at Mara dro tilbake på ferie allerede i julen samme året. I august året etter kom hun til Eide gård i Skjolden for godt, sammen med sine to barn på fire og åtte år.

— Jeg var så heldig å komme rett inn i min manns familie og vennekrets, og ble kjempegodt mottatt fra første dag, sier hun.

— Ellers handler det om å være åpen, positiv og offensiv. Å bli integrert er ikke noe som ordner seg selv.

Mara har gjort nettopp det.

Hun etablerte barnetrim sammen med norsklæreren allerede da hun gikk på kurs og lærte seg det nye språket. Deretter gikk hun i gang med å lære barna innunder Sognefjellet klassisk selskapsdans.

Senere gikk hun på kvinnelige etablererkurs for å ruste opp den gamle hotellbygningen på gården til gårdskafé.

Mannen driver både som bonde og entreprenør, og sammen har de fått to barn.

Gjennom kafeen i det gamle hotellet er hun opptatt av å fortelle om gårdens stolte historie. Her har Henrik Ibsen overnattet og den berømte østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein. Anna Rebni Eide, som drev gården fra 1925 til 1960 ble god venn med filosofen som bygget seg hytte og bodde i lengre perioder i Skjolden.

Mara håper og tror at noen av hennes fire barn skal slå seg ned i Skjolden. Helst alle.

Hun har allerede god tro på eldstemann som var med fra Latvia. Han går på lærerskolen i Sogndal og burde ha muligheter for jobb i en av Luster-bygdene.

— Ellers er det jo gode muligheter innen turisme her inne. Men da må man være offensiv. Mara har selv erfart at slike ting ikke gjør seg selv.

HJEMMELAGET: På gårdskafeen sin i Skjolden lager Mara Nyhus fra Latvia bare lokale retter med mest mulig råvarer fra egen går. Til og med kjøttet i kjøttkakene hun her serverer er fra egen gård.
RUNE SÆVIG