• Vi har ganske høy puls nå, sier Jeanette Heggland på nye Horisont i Åsane.

Åsane får 73 nye butikker og spisesteder fordelt på 40.000 kvadratmeter når kjøpesenteret Horisont åpner dørene i morgen. I tillegg er det tilrettelagt for parkering i kjelleretasjen på rundt 20.000 kvadratmeter. Kjøpesenteret bidrar med rundt 600 arbeidsplasser i Åsane. I tillegg kommer de som skal jobbe med renhold og vakthold.

Mindre enn ett døgn før kjøpesenteret åpner, ser det fremdeles mest ut som en byggeplass. I enkelte butikker kan det virke nærmest umulig at alt skal stå klart til morgendagen.

SENTERLEDER: Jeanette Heggland regner ikke med å sove de neste døgnene.
Jo Hjelle

— Nå er det en spent stemning her på Horisont. Selv om det kan se kaotisk ut nå, er vi klare for å ta i mot publikum i morgen tidlig. Alt vil bli ferdig i tide, forsikrer senterleder Jeanette Heggland.

Hun forteller at de siste ukene har det blitt jobbet døgnet rundt for å få alt ferdig til den store åpningsdagen.

— Det blir nok ikke noe særlig søvn på noen av oss i natt heller, sier Heggland og ler.

Bergens største byggeprosjekt

På toppen av senteret bygges det 170 leiligheter og en 10 mål takhage. Ifølge Heggland er 125 av leilighetene solgt allerede, og de første leilighetene skal være innflytningsklare i april til neste år.

SISTE LITEN: Odd-Trygve Mobakken og Patrick Zeidl gjør de ikke helt siste forberedelsene til åpningen torsdag.
Jo Hjelle

— Totalt er hele bygget på 81.000 kvadratmeter, noe som gjør det til der nest største byggeprosjektet i Norge, og det desidert største prosjektet i Bergen, sier utleieansvarlig i Profier, Finn Kristiansen. Det er eiendomsutvikleren Profier som er ansvarlig for byggingen av Åsane Horisont.

I tillegg vil Åsane Horisont få et stort åpent torg i midten. Senterlederen har store planer for utviklingen av torget.

— Vi håper vi kan holde konserter og andre arrangementer på torget, og vi håper at det kan bidra til et større kulturliv i bydelen, ser hun.

- Styrker sentrum i Åsane

- Nå blir dere ett av tre kjøpesentre innenfor ett lite geografisk område. Er det behov for så mange kjøpesentre i Åsane?

— Vi tror at Horisont vil være med på å styrke sentrum i Åsane. Vi tror at dette er veldig positivt, og at vi også oppnår det politikerne ønsker, nemlig å sentrere handelen i Åsane, sier hun.

Heggland er ikke i tvil om hvordan Horisont skal kapre markedsandeler.

— Åsane bydel har over 40.000 innbyggere, og trekker vi sirkelen enda litt lenger bor det rund 55.000 mennesker innenfor 10-15 minutters kjøreavstand. Vi har tro på butikkmiksen vår, og at vi, sammen med de to andre kjøpesentrene i Åsane, vil gjøre bydelen til en attraktiv og foretrukket bydel å handle i, sier hun.

Ikke bekymret for konkurransen

Hun får støtte av senterleder på Åsane Storsenter, Nina Schanche Nilsen. Hun er ikke bekymret for sin nye konkurrent, men mener tvert i mot at etableringen av Horisont vil være med på å styrke Åsane som handelsdestinasjon.

— Vi tror at et større tilbud i Åsane vil være med på å hindre handelslekkasje til sentrum og trekke nye kunder til bydelen, sier hun.

Hun understreker at Åsane er en bydel i vekst, og at det derfor er rom for tre kjøpesentre i bydelen.

— Konkurranse er selvsagt skjerpende, vi må levere vårt beste hver dag. Vi jobber kontinuerlig med å utvikle senteret og skape gode handleopplevelser for kundene våre, sier Schanche Nilsen.