Les også:

— Vi har et detaljert program som Det internasjonale pengefondet (IMF) også deltar i, og vi fortsetter med å implementere dette programmet. Dermed er det ikke snakk om individuelle personligheter, det er snakk om institusjonelle ordninger, sa talsmann for de greske myndighetene, George Petalotis, ifølge The Wall Street Journal.

IMF-toppsjef Dominique Strauss-Kahn ble lørdag arrestert og siktet for voldtektsforsøk, frihetsberøvelse og seksuelt overgrep mot en hotellansatt i New York.

Strauss-Kahn risikerer å få inntil 26 års fengselsstraff hvis han blir dømt ut fra denne siktelsen, melder Le Point.

Strauss-Kahn skal møte foran en dommer i New York senere søndag kveld, og må allerede da oppgi om han erklærer seg skyldig eller ikke skyldig i tiltalen. Ifølge en av IMF-sjefens advokater i USA, William Taylor, har han det etter forholdende bra og kommer til å erklære seg ikke skyldig i rettsmøtet senere. Det melder den franske avisen Le Figaro.

Arrestasjonen kan få store konsekvenser for Strauss-Kahns planlagte forsøk på å bli valgt som Frankrikes neste president og for hans fremtid som generaldirektør i Det internasjonale pengefondet.

Sistnevnte får enkelte grekere til å svekkes i troen på en snarlig og muligens høyst nødvendig restrukturering av Hellas' kriselån fra blant annet IMF.

Grekernes mann på innsiden

Hellas mottok for et år siden et kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) på 110 milliarder euro. Ifølge planen skulle Hellas allerede neste år være i stand til å ta opp lån ved å selge statsobligasjoner på de internasjonale finansmarkedene.

Men nå har flesteparten av beslutningstagerne i Europa og IMF avfunnet seg med at grekerne vil komme til å trenge ytterligere 60 milliarder euro for å komme seg gjennom de neste to-tre årene. Betalingsutsettelser på lånene de allerede har fått, etterspørres også.

— Dette kunne ikke ha kommet på et dårligere tidspunkt. Det påvirker synet på IMF, men grekere flest tror fortsatt at Hellas ville ha vært dømt til undergang uten hjelp fra IMF og Europa, sier den greske økonomen Yannis Stournaras ifølge The New York Times.

Med at finansmarkedene har vist stadig mindre tillit til Hellas' evne og vilje til å rydde opp i økonomien og innføre sterke nok budsjettkutt, har IMF og EU hatt presset på seg til å komme med en ny plan innen en uke eller to.

Les også:

En detaljstyrende sjef

Strauss-Kahn har vært sett på som en støttespiller for grekerne, og en sterk pådriver for at EU og IMF skal hjelpe landet gjennom krisen. IMF-sjefen har også vært ansett som en venn av Hellas' statsminister George Papandreou, som han har gitt mye støtte i det siste årets reformarbeid.

Greske tjenestemenn har ifølge The Wall Street Journal anonymt medgitt at hvis Strauss-Kahn blir funnet skyldig i anklagene fra New York, vil det være et massivt slag mot landets søken etter allierte hvis grekerne trenger mer finansiell støtte.

Av gamle kolleger har Strauss-Kahn blitt beskrevet som en detaljstyrende sjef, spesielt når det gjelder de tre redningspakkene han har vært dypt involvert i utformingen av: Irlands, Pourtgals og Hellas'.

— Det kan svekke organisasjonen og underminere den viktige rollen IMF har med å løse eurokrisen, sier Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng i et videointervju.