Flere av norges største nettsteder oppfordrer i dag sine lesere til å oppgradere Internet Explorer. Hvis du har versjon 6 av dette programmet og åpner for eksempel vg.no eller finn.no, vises følgende melding:

Tips fra oss: Du har en eldre versjon av nettleseren Internet Explorer.

Meldingen fortsetter med en oppfordring om å oppgradere til en nyere versjon eller bruke en annen nettleser.

Hodepine for utviklere – Problemet er at versjon 6 av nettleseren Internet Explorer ble laget på en tid da Microsoft ikke var så opptatt av å følge standarder, sier nettsjef Anders Brenna i Teknisk Ukeblad . Han er en de som gjerne vil bli kvitt nettleseren.

Siden versjon 6 av Internet Explorer, IE6 blant uvenner, ble levert som standard med en bråte datamaskiner, har den vært en årelang hodepine for alle som utvikler innhold til internett.

Selv om den forlengst er avløst av versjon 7, der Microsoft har bestemt seg for å følge standardene, tar det tid før den gamle versjonen er helt borte. For øyeblikket bruker ca. 17 prosent av alle på nettet versjon 6 av Internet Explorer.

– IE6 står i veien for veldig mye. Mange prosjekter blir dyrere fordi de må tilpasses denne nettleseren, det gjelder både private og offentlige prosjekter, fortsetter Brenna.

I Teknisk Ukeblad har man allerede bestemt seg for å slutte å ta hensyn til den ukurante nettleseren.

– Vi kommer ikke til å hindre at ting fungerer i IE6, men vi anstrenger oss ikke ekstra for å få det til å fungere, sier nettsjefen.

IT-sjefene er bremseklosser Man skulle kanskje tro at de 17 prosentene som tviholder på den gamle versjonen av Internet Explorer er privatbrukere rett og slett ikke vet hvordan man oppgraderer. Slik er det ikke.

– Det er selvsagt noen der også, men de fleste av denne typen brukere kjøper en ferdig pakke som oppdateres automatisk, sier Brenna.

Flertallet av datamaskiner med utdatert programvare finner man i stedet på arbeidsplassene, der oppdatering av programvare ofte styres av en sentral IT-avdeling.

– Det er både litt trist og en stor utfordring, mener Brenna. IT-sjefene er avhengige av standarder, men her har de standardisert en nettleser som ikke følger standardene.

– Stor operasjon

Are Sørenstuen er IT-sjef i Bergens Tidende, og kjenner godt til problemet. Han forklarer etterslepet med at de store arbeidsgiverne har helt andre krav ved en oppgradering enn en privat bruker har.

– Det er helt klart en stor operasjon når man skal oppgradere programvare på flere hundre datamaskiner. Dette gjelder spesielt Internet Explorer, som er en mer sentral og komplisert del av systemet enn de fleste andre programmer, sier han.

– I tillegg kreves det at programmene er gjennomtestet, og IT-avdelingene i større bedrifter må kunne gi support for den nye programvaren før den installeres, sier han.

Hvilken nettleser foretrekker du, og hvorfor? Si din mening her:

OPPGRADER, VÆR SÅ SNILL: Finn.no er et av Norges største nettsteder, og vil gjerne at du oppgraderer nettleseren din hvis du bruker Internet Explorer 6.
FAKSIMILE: FINN.NO
VG.no er også leie av å måtte ta hensyn til den «håpløse» nettleseren.
Faksimile: VG.no