EINAR H.G.SPANG

Er du abonnent hos Telenor Mobil kan du nå bruke deres tredje generasjons mobilnett. Det nye nettet når nå ca. to millioner i Norge — i Hordaland er det god dekning i bergensområdet og på Voss. Hittil har telenor investert over en milliard kroner i de 700 nye basestasjonene som til nå er etablert.

Baksaas legger ikke skjul på at han er spent på hvor fort mobiltelefonbrukere vil ta i bruk de nye muligheter som det nye nettet åpner opp for.

"Live" fjernsyn på mobilen

Det nye nettet har en oppgitt hastighet på 384 kilobit per sekund - mens en vanlig GPRS-telefon klarer 30-40 kilobits person.

Med den nye hastigheten er det i tillegg til raskt internett på bærbar PC tjenester som videotelefoni, direkte fjernsynsoverføringer og kjøp av programmer fra NRKs programbibliotek som er trekkplastre.

Baksaas ber omforståelse om ikke alle får ýfullý hastighet i en innkjøringsperiode.

70 steder i Norge

I dag dekker det nye nettet 70 byer og tettsteder. I mars er det utvidet til 132 steder, og innen 2007 skal alle steder med mer enn 200 fastboende ha dekning i Telenor Mobils nett. Konkurrenten NetCom bygger også ut sitt nett. Det er bebudet åpnet i mars måned.

For å bruke det nye nettet må du anskaffe en mobiltelefon som har mottaker for det nye, så vel som det gamle GSM-nettet. Telefonen fungerer slik at du ýsømløstý går over til GSM når du mister UMTS

For å ha full glede av nye tjenester som videotelefon er man avhengig av at den man vil med snakke med også har UMTS-telefon som har de fasilitetene som trengs.

Foreløpig kun Nokia 6630

Samtidig med lanseringen av nettet slapp Nokia sin 6630 på det norske markedet i går. For tiden er det den eneste telefonen som har de funksjonene som trengs for å utnytte det nye tilbudet. Det er også en kraftig billedtelefon med alle Smart-telefonenes egenskaper. Prisen ligger mellom 4000 og 6500 kroner avhengig av forhandler og de abonnementsrabattene du kan få. Etter hvert vil det komme flere apparater som kan bruke UMTS.

Brukstilbud ut februar

Fra nå og ut januar har Telenor Mobil introduksjonstilbud med garantert maksimalpris på fem kroner dagen for datatrafikk du benytter deg av og gratis videosamtaler.

Etter denne perioden er det 2,24 minuttet for videosamtaler, med en topp på tretti kroner dagen for internettbruk. Mobil-TV vil koste fra en til ti kroner per minutt

Baksaas sier til Bergens Tidende at de selvsagt fortløpende vil vurdere prisene. Her vil erkerivalen NetComs inntreden på arenaen i mars selvsagt spille en rolle.

ÅPNET MED VIDEOKONFERANSE: Informasjonssjef Lars Hauge holder mobilen som deltar i videokonferanse under åpningen av det nye nettet klokken 11.12 i går.