— Vi har Norges, og kanskje verdens, beste lefsekompetanse i Lierne. Hvis vi mislykkes med Vestlandslefsa, er det første gang på 20 år vi mislykkes med et sånt prosjekt, sier Helge Inderdal, gründeren bak Lierne bakeri til adressa.no.

Frykter for kvaliteten

Det er fabrikken Toro Os, i Os kommune utenfor Bergen, som har produsert lefsa til nå. Etter at Rieber & Søn kjøpte opp Lierne bakeri i fjor, har selskapet imidlertid besluttet å flytte produksjonen over til Lierne i Nord-Trøndelag.

I et intervju med Bergens Tidende, uttaler fabrikkens tillitsvalgte at han ikke tror trønderne klarer å lage lefsa like god som ved fabrikken i Os, blant annet på grunn av at man vil bruke andre maskiner.— Vi er ydmyke i forhold til den jobben som har blitt gjort i Os og at man nå har valgt oss til å produsere videre. Men vi vet at vi er i stand til å lage Vestlandslefsa med samme kvalitet. Det er gjort en god jobb på Os, men vi kan produsere den like bra, sier Inderdal.

Flere arbeidsplasser

Rieber & Søn ønsker å satse mer på bakevarer og det er bakgrunnen både for oppkjøpet i Lierne og flyttingen av produksjonen. Selskapet sier at det ville krevd tosifrede millioninvesteringer å utvide på Os, mens å flytte produksjonen til Lierne bare koster noen hundretusener.

— Os fremstod i utredningen som et såpass dårlig alternativ at vi vurderte flere andre muligheter som flytting til nye lokaliteter, sier kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen i Rieber & Søn til bt.no.

— Vi er allerede landets mest effektive lefsebakeri og vil ha en betydelig større kapasitet enn Os, derfor investerer Rieber i oss, sier Inderdal.

- Betyr dette at det kommer flere arbeidsplasser til Lierne?

— Det må stå folk på linja, så noen ekstra arbeidsplasser blir det. Men jeg vil ikke uttale meg om hvor mange arbeidsplasser det blir ennå, sier gründeren, som jobber som integrasjonsansvarlig for Rieber & Søn etter oppkjøpet.

Skal utvikle nye produkter

Ifølge Inderdal blir det en ny verden ved bakeriet i Lierne etter oppkjøpet.

— Det er klart at det er store fordeler å være med i et konsern, fremfor å stå alene. Nå slipper vi dommedagsfrykten hver gang det er nedgangstider. I tillegg gir det nye muligheter på utviklingssiden. Rieber har 35 produktutviklere. Før oppkjøpet hadde vi én prøvebaker og én prøvesmaker her i Lierne, humrer Inderdal.