Nokia har tapt betydelige markedsandeler til Apples iPhone de siste par årene, men nå kan den finske mobilgiganten notere seg for en liten seier — i og med det ferske forliket mellom de to.

Siden 2009 har de to vært involvert i over 40 bitre patentsøksmål i USA, Tyskland og England. De har vært rykende uenige om hvem som har rettighetene til grunnteknologier som brukergrensesnitt, batteri/energi, antenneteknologi og kamera på de såkalte smarttelefonene.

Forliket innebærer at begge trekker tilbake alle klager og søksmål mot hverandre.

Nokia har rundt 10000 ulike patenter innen mobiltelefoni, og opplyser at selskapet gjennom årene har investert rundt 330 milliarder kroner i disse.

Ifølge en pressemelding fra Nokia skal Apple først betale en engangssum og siden skal Apple betale løpende lisenspenger. Hvor mye penger det dreier seg om er hemmeligstemplet, men Nokia opplyser at avtalen vil ha en positiv effekt på regnskapet for andre kvartal.

— Vi er glade for at Apple nå er med i vårt voksende antall lisensbetalere, sier Nokia-sjef Stephen Elop i meldingen.

Florian Mueller i Starnberg, ekspert på intellektuell eiendomsrett, tolker dette som en seier til Nokia.

— Strukturen i avtalen med et engangsbeløp for krenkelse av patentrettigheter og løpende lisensbetalinger forteller at dette dreier seg om en betydelig sum penger, sier han til New York Times.

Han peker på at dette er en del av Nokias mer aggressive strategi for å forsvare sine patenter og tror seieren vil medføre at Nokia nå vil rette skytset mot Google og deres operativsystem Android. Samsung, Motorola og HTC er blant dem som bruker dette.

— Android-baserte telefoner vil trolig bryte med noen av de samme patentrettighetene som iPhone – og som Apple nå tvinges til å betale for. Andre selskaper som Nokia vil ha til å betale lisensavgift, må vurdere nøye om de vil punge ut eller ta en kamp, sier Mueller.

Apple uttaler til Wall Street Journal at partene har inngått et forlik som handler om noen av de to selskapenes patenter, men ikke de viktigste teknologiene som gjør iPhone unik.