AGNETHE WEISSER

— Trolig er det lettere å skrive om følelser enn å si det rett ut, sier førsteamanuensis Berit Skog ved NTNUs institutt for sosiologi. Hun har foretatt undersøkelsen blant 340 ungdommer som besøkte utdanningsmessen i Trondheim i januar. Den viktigste grunnen til at ungdommen har mobil, er at de skal være lette å få tak i og kunne snakke med venner. Men nesten like viktig er muligheten til å sende tekstmeldinger.

Jentene taster mest, og 40 prosent sier de er avhengige av å sende tekstmeldinger daglig. Hos guttene gjelder dette en fjerdedel. Men ifølge Skog er det ikke snakk om en fysisk avhengighet.

Får flere venner

— For de aller fleste unge er det lystbetont å sende tekstmeldinger. Du kan si de er sosialt avhengige, sier hun.

Spørreundersøkelsen avdekket ikke så store negative konsekvenser. Riktignok er det en som forteller at nyttårsaftenens tekstmeldinger ble for mye. Da kvittet han seg med mobilen, i håp om at det nye året ville bli mindre stressfylt. Men så mye som en tredel av ungdommene svarer at de har fått flere venner med bruken av SMS. Og mer enn halvparten sier de er mer oppdatert på «det som skjer».

Legger seg sent

Bare et lite mindretall kjente noen som hadde droppet leksene eller skulket skolen på grunn av SMS. Derimot var det nesten en fjerdedel av ungdommene som svarte at de ofte la seg for sent om kvelden på grunn av tekstmeldinger.

Jentene er slett ikke alene om å taste intime nattameldinger og kjærestemeldinger. Også for guttene betyr muligheten til å uttrykke følelser mye. Nesten halvparten av dem svarer flørting når de blir spurt om hva som er viktig for at ungdom sender SMS. Som en av ungdommene sier: Det er enklere å si ting man egentlig ikke tør å si «face to face». Du er mer tilgjengelig og blir oppdatert.

Prisen er også viktig for ungdommene, spesielt for jenter. Å sende tekstmeldinger er billigere enn å ringe.

— Det kan hende at de bruker mer penger på klær og sminke, og derfor investerer mindre i mobilen, sier Skog.

Kreativt språk

Hun ser mange positive sider ved bruken av SMS.

— Ungdommen blir mer vant til å skrive enn generasjonene før dem. Fordi de må uttrykke seg kortfattet, utvikler de et kreativt språk - med en blanding av forkortelser, engelske uttrykk og dialektuttrykk.

Ifølge Skog burde skolen kunne bruke tekstmeldingene i undervisningen i større grad.

— Gjennom SMS kan for eksempel interessen for fremmede språk vekkes, sier hun.

Selv om lærerne ikke bruker SMS i nevneverdig grad, er kommunikasjonsformen på full fart inn i skolen. Elevene sender hverandre beskjeder om lekser og endringer i timeplanen. Er de borte en dag, går meldingen om det inn på klassekameratenes mobiler.

Også på skolen går jentene i front når det gjelder SMS. Syv prosent sier de sender fraværsmelding til læreren på mobilen.

Adresseavisen/Bergens Tidende