I universitetsbyen Pisa rusler de tre studentene Giulia, Kejda og Louisa forbi byens største turistmagnet. En makeløs tabbe på 1100-tallet har gjort klokketårnet i Pisa til verdens mest kjente feilkonstruksjon.

Men de tre unge juristene engster seg ikke nevneverdig for at det skjeve tårnet skal tippe over. Det er et annet italiensk landemerke som gjør dem bekymret: Et arbeidsmarked som ikke finner plass til de unge.

— Det blir nok vanskelig, sier Kejda Haliti om sin egen fremtid som jurist. Italia har allerede 200.000 advokater, fire ganger så mange som i Frankrike.

Dystre ledighetstall

Og i forrige uke ble det igjen klart at arbeidsledigheten biter seg fast i Europa, tre år etter at finanskrisen eksploderte høsten 2008. Ifølge en fersk rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, står 44 millioner mennesker uten arbeid i de utviklede landene. Det er 13,4 millioner flere enn før 2008.

De dystre tallene setter sitt preg på stemningen mellom de historiske skolebyggene her i Pisa. I Italia økte ungdomsledigheten 9,7 prosentpoeng til 28,9 prosent fra 2008 til april 2010. Selv med relativt god økonomisk vekst det siste året, hadde den bare sunket til 27,6 prosent i juli.

I forrige uke advarte OECD mot en blodfattig økning i sysselsettingen i tiden fremover. Dermed risikerer nye millioner av unge å få en traurig start på arbeidslivet.

- Håpløst

— Situasjonen er håpløs, sier Anastasia Occhino. Hun tar fredsstudier ved prestisjeuniversitetet Scuola Normale Superiore. 22-åringen er blant de mange som studerer noe det ikke er spesielt stor etterspørsel for i arbeidslivet om dagen.

Den italienske nedstemtheten er ikke enestående. I store deler av Europa innser stadig flere unge at fremtiden i arbeidsmarkedet ikke blir som de hadde håpet. En undersøkelse fra tyske Trendence Institute blant 310000 europeiske økonomi- og realfagsstudenter viser at over halvparten nå frykter for sin fremtidige karrière. Rundt Middelhavet er pessimismen nesten total:

  • Mer enn 99 prosent av greske studenter frykter for karrieren.
  • I Spania er tallet 84 prosent, i Portugal 85 prosent, mens nesten tre av fire italienere er bekymret for fremtiden i yrkeslivet.
  • Uroen øker i alle de gjeldskriserammede eurolandene fra 2010 til 2011. Samtidig faller lønnsforventningene. I Spania og Italia regner økonomistudenter nå å tjene under 150000 kroner i året i sin første jobb. Forventningene er falt 7–8 prosent bare siden i fjor. I Hellas er nedgangen på 14,4 prosent det siste året.

- For mange studerer litteratur

De tror på mindre i lønn, og mer usikre kontrakter. Og de må ta til takke med usikre, midlertidige kontrakter – om de er så heldige å få en jobb.

Og slik blir det da også i fremtiden, tror økonomiprofessor Giuliano Pizzanelli ved Universitet i Pisa. Mens hans generasjon fikk seg jobb for livet da de gikk ut i arbeidsmarkedet - er det få som kan regne med en sikker stilling i årtier i dag. Fleksibiliteten er dessuten nødvendig for å få fart på Italias elendige produktivitetsvekst. Og så må unge italienere begynne å studere noe landet har bruk for.

— Altfor mange studerer litteratur, sukker professoren.

Giulia Marchetti og Sara Salvadori bør være ungdom etter professorens ønske. Bioteknologistudentene tar seg en liten pause i skyggen utenfor Scuola Normale Superiore. De vurderer å ta en pause fra hele Italia.

— Vi har mange venner som har dratt til utlandet. Tyskland og Frankrike, for eksempel, sier Salvadori.

«Død over Berlusconi»

De håper Italia vil øke satsingen på forskning. Investeringsnivået er blant de laveste i Vesten. Men de tviler på at det blir noe av.

På veggen bak dem har noen skrevet «død over Berlusconi».

Også i forrige uke var det landets statsminister som stjal de største overskriftene i kriserammede Italia. Det var noen nye damehistorier.

Si din mening i kommentarfeltet under!