— Det er stor usikkerhet i markedene. Derfor er det avgjørende for hele euroområdet at markedet får styrket tillit til den politiske utviklingen i Italia, sier Johnsen til NTB.

EU legger ikke skjul på sin bekymring.

— Den økonomiske situasjonen i Italia er svært bekymringsfull, og landet er nå utsatt for sterkt markedspress, uttalte EUs finanssjef, Olli Rehn, på en pressekonferanse tirsdag etter et møte med EUs finansministre i Brussel.

Rehn opplyste at revisorer fra Europakommisjonen er på vei til Italia for å ha samtaler med italienske myndigheter om hvordan landet kan iverksette budsjettkutt og økonomiske reformer.

— Iverksetting av reformene er helt nødvendig for at man kan gjenopprette tilliten i markedet, sa Rehn.

Han understreket at dette bør skje raskt.

Berlusconi går

Italias omstridte statsminister Silvio Berlusconi varslet sin avgang tirsdag kveld etter at en avstemning i den italienske nasjonalforsamlingen viste at ikke lenger har støtte fra flertallet av de folkevalgte.

Men Berlusconi går først etter at de folkevalgte har vedtatt den økonomiske reformpakken for landet.

— Jeg innser at jeg ikke har flertall lenger. Jeg vil derfor gå av for at det senere vil bli holdt valg, sa Berlusconi til Kanal 5.

— Regjeringen vil gi finansmarkedene et tegn på at vi tar situasjonen alvorlig, sa han videre.

Italia har skyhøy gjeld og kan bli neste euroland som tvinges til å be om kriselån. Flere analytikere mener det beste ville være om Italia nå fikk en teknokratregjering med bred støtte.

Finansiell stabilitet

Finansminister Johnsen møtte tirsdag formiddag sine europeiske kolleger i Brussel og fikk en førstehånds orientering om utviklingen i den europeiske gjeldskrisen. Naturlig nok var finansiell stabilitet et hovedtema på det årlige møtet mellom EU-landenes og EFTA-landenes finansministre. Ifølge Johnsen var behovet for sterke banker det tydeligste budskapet på møtet.

— Solide banker blir veldig viktig når man skal kutte i budsjettene og få ned underskuddene. De europeiske landene er avhengig av å ha banker som kan gi kreditt til virksomheter som kan bidra til økt vekst. Det er helt avgjørende når vi skal løse den største utfordringen, nemlig den høye arbeidsledigheten, sier Johnsen.

Tror på Hellas

Regjeringsdrøftingene i Hellas trekker ut, men det var ventet at det i løpet av tirsdag kveld ville bli avgjort hvem som blir den nye statsministeren som skal lede overgangsregjeringen.

Den norske finansministeren mener en bred samlingsregjering gir håp for framtiden.

— Når det er slike kriser som det vi ser i Hellas, er det utrolig viktig at en tar grep på tvers av politiske skillelinjer. Det er bra, sier Johnsen.

Han mener at grekerne dermed kan konsentrere seg om å få landet tilbake i et riktig spor, framfor å bruke tiden på partipolitiske dragkamper.

— Det gir håp for framtiden, sier han

(©NTB)