— Jeg kan bekrefte at vi har hatt en veldig dårlig januar, spesielt i ukedagene inkludert fredager, sier Per Jørgensen i KJS Servering som driver Contra og en rekke utesteder på Zachariasbryggen.

Forklaringen er enkel.

— Hovedårsaken er kulde og dette med luftkvaliteten, folk gidder rett og slett ikke å gå ut i det hele tatt.

Nedgang på 20 prosent

Han har forståelse for valget.

— Det er lettere å sitte hjemme med en god rødvin enn å reke rundt i byen og fryse.

Ifølge Jørgensen har selskapet omsatt for 20 prosent mindre sammenlignet med januar i fjor. Han har ikke opplevd lignende nedgang i løpet av de 22 årene han har vært i bransjen. Men selskapet har rygg til å bære den dårlige perioden, sier han.

Nå venter han bare på mildvær.

— Vinterhalvåret er ingen stor tid for oss, og nå venter vi bare på renere luft og finere vær.

Dyrere og færre drosjer

Også Frode Hølleland, som driver Scotsman, Sjøboden, Engelen, Calibar og Tiger Tiger, rapporterer om dårlig besøk siden etter at kulden slo inn.

— Jeg tror det er gjengs i hele bransjen.

Desember har vært den dårligste måneden sammenlignet med de siste fem årene, iføgle Hølland. Heller ikke januar har vært som forventet for utestedene som retter seg inn mot studenter.

— Det er rett og slett kulden, det er iskaldt. I tillegg er det både dyrere og vanskelige å få tak i taxi. Taxiene bruker lenger tid på glatten, sier han.

De to siste helgene har likevel besøket tatt seg opp, og Hølleland håper flere vil trosse kulden fremover.

Venter på mildvær

  • Vi har prøvd å fyre opp med både gass og varmelamper ute, men når det blir så kaldt så er det nesten umulig å holde temperaturen der ute, sier Frank Binner, daglig leder ved Fotballpuben.

Han merker godt at uterestauranten ikke er godt besøkt. I tillegg ti kulden, er det flere blant det eldre klientellet som kvir seg også for å gå ut på glatten.

— Vi hadde en klar nedgang på ti prosent i desember 2009 i forhold til desember 2008, sier Binner.

Januartallene er ikke klare, men han frykter en nedgang også der.

Puben har ikke gjort noen spesielle tiltak for å lokke bergenserne ut på byen.

— Ingen forventet at kuldeperioden skulle vare så lenge, men vi regnet med at det skulle regne, men det gjør jo ikke det.

Drikker hjemme fremfor ute

Mens restaurantene taper terreng, er Vinmonopolet den store vinneren. Her økte salget med 3,9 prosent i desember i 2009 målt mot samme måned året før.

Av utestedene bt.no har vært i kontakt med, er det bare Ricks som ikke har hatt besøkssvikt som følge av kulden.

— Januar har vært overraskende bra, det har kanskje å gjøre med at vi har hatt mange arrangementer. Vår erfaring er at kaldt og stille vær er greit, det er mye surere når det blåser og regner, sier daglig leder Tom Greni.

Utestedet Metro har merket noe svikt i ukedagene i kuldeperioden, mens helgene går som før.

— Det har gått bedre enn forventet, sier Chris Spencer, som er daglig leder i Sinco as, eierselskapet til Metro, Soho Kitchen & Lounge og Sumo.

Hvordan påvirker kulden dine utevaner?

Roger Svalsrø