Forskerne advarer mot overdreven tro på nettets videre vekstmuligheter. En av årsakene er at internett fortsatt er mye vanskeligere å bruke enn alminnelige innretninger som en telefon eller en transistor-radio, og at disse problemene stenger store grupper ute.

Samtidig spår andre fagfolk i Tyskland at store, nye brukergrupper vil logge seg på, når det om ikke lenge blir mulig å koble seg opp via en vanlig stikkontakt. Dermed kan man greie seg uten både bredbånd og ISDN og tellerskritt-intensiv bruk av vanlige telefonlinjer.

Rask surf Med denne såkalte powerline-teknologien kan man surfe både raskere og billigere enn de fleste har mulighet til i dag. Med tiden kan powerline-brukere få muligheten til kjapp og billig nedlasting av store datamengder, som for eksempel filmer, musikkfiler og elektroniske bøker.

Spørsmålet er om folk flest er så interessert i alt dette, at de gidder å lære seg hvordan det skal gjøres. Den tyske fremtidsforskeren Matthias Horx tror at antall nettbrukere vil øke, men at den samlede bruken vil holde seg noenlunde uendret.

Det betyr med andre ord at flere mennesker vil surfe på internett, men at de vil logge seg av raskere enn dagens brukere gjør. Nettet vil mer og mer bli en ren bruksting, mens opplevelses— og underholdningseffekten vil tape seg, spår Horx.

Folkets nett? Enkel teknologi - for eksempel stikkontakt-tilknytning av powerline-typen - vil redusere innflytelsen datagiganter som IBM, Microsoft og Sun i dag har over nettet. Nettmakten vil bli flyttet ut til folk flest, deres dagligstuer og hjemmekontorer, sier Horx til nyhetsbyrået DPA.

Det betyr også at nettsteder som henvender seg til alminnelige menneskers interesser og behov, kan vente seg flere og flere besøk. Også her vil det bli kjøpers marked, mens det blir trangere om plassen for nerder og snobber, spår Matthias Horx.

De største vekstmulighetene vil nettet trolig finne i avsidesliggende og tynt befolkede områder, som Nord-Finland eller Tibet. Der finnes det nemlig rom for mer elektronisk avkobling og kontakt enn telefon, radio og fjernsyn kan gi, mener den tyske framtidsforskeren.

NTB