• Slik leser du den interaktive grafikken over: X-aksen angir antall hyttesalg. Y-aksen angir gjennomsnittspris. Dra årstallsmarkøren for å se utvikling over tid. Klikk på kommunenavn for å se enkelttall.

Flere medier meldte i romjulen om bråstopp i salg av hytter, leiligheter og tomter på fjellet.

Det kjenner ikke Bergens-meglerne som bt.no har vært i kontakt med, seg igjen i.

— Spesielt i år har det sagt pang. Vi selger unna etter hvert som vi legger ut. Finansuroen har i hvert fall ikke dempet interessen for fritidseiendom på Voss, sier eiendomsmegler Tone Ravnanger i Eiendomsmegler Vest.

- Klarer ikke skaffe nok

Ravnanger selger tomter og leiligheter på Myrkdalen, og nå begynner hun å nærme seg 50 solgte enheter siden september.

Hun forteller at av tretti tomter som ble lagt ut i Myrkdalen før jul, er 20 solgt. Et bygg med femten leiligheter ble lagt ut i høstferien. 10 ble solgt med en gang. Nå er det bare en igjen.

— Jeg klarer ikke skaffe nok. Vestlendingene har funnet stedet sitt, fortsetter Ravnanger

— Godt trykk

Ved Voss kommunes andre skisted, Bavallen, er 80 av 100 tomter solgt.

— Vi annonserer ikke de 20 siste, siden vi har tro på at vi kan prise dem opp og ta prisveksten frem til tidspunkt for overlevering høsten 2012, sier Kenneth Aadland, megler og daglig leder i Aktiv eiendomsmegling.

Leilighetene Aktiv eiendomsmegling priset for i underkant av to millioner kroner for halvannet år siden, går i dag for 2,5 millioner kroner.

— Alt vi klarer å levere av leiligheter er solgt og vi har godt trykk hele tiden, fortsetter han.

- Det har stått i en del artikler at det er stagnasjon i hyttemarkedet denne vintersesongen. Hvilke opplevelser har du hatt rundt det?

— Vi selger alt vi kan selge og har ikke denne opplevelsen. Nå skal det bygges hytter på tomter i Bavallen som har hatt tomtepris fra 1,5 millioner kroner opp til nesten seks millioner. Om noen uker legger jeg ut en hytte i Myrkdalen til om lag 10 millioner kroner, fortsetter Aadland.

- Friskner til

Geilo som historisk har vært dominert av vestlendinger, har de siste årene begynt å merke konkurransen fra Voss.

— Normalt føler vi at det har vært i en overvekt av vestlendinger på Geilo, men nå virker det til å ha utjevnet seg mellom folk fra vest og øst. Jeg vil anta at Voss har tatt noe tilstrømningen fra Geilo, sier advokat Stein Herland i Herland Eiendom.

Han mener markedet begynner å friskne opp, også på dyrere hytter. I romjulen solgte Herland Eiendom en hytte til 7,6 millioner kroner. Den ble solgt etter en uke, til 100.000 under takst.

Også to leiligheter til 4 millioner hver, gikk raskt unna

— Det er en tendens i markedet at dyre hytter går litt tregere. Men vi merker at interessen tar seg opp, sier han.

Jevnlige forespørsler

Fritidsboliger på Filefjell og Tyin er områdene DNB Eiendom opplevde som mest populært, blant deres kunder for et par år siden.

I år beretter Bergens-megler Sveinung Minde om normale forhold.

Han anslår at omtrent 70 til 80 prosent av hyttekjøperne kommer fra Bergensregionen.

— Det er bra etterspørsel, og det er tydelig at det finnes en kjøpegruppe der ut som ønsker fritidseiendom. Vi får jevnlig forespørsler og når kvalitet, kombinert med beliggenhet er tilstede er selges fritidsboligene forløpende, sier Minde

- Roligere sted

- Hvilke kjøpere kommer til Tyin/Filefjell?

— Det er dem som ønsker et stabilt østlandsklima, nærhet til høyfjellet og sikker vintervei til hytten. Fjellovergangen på Filefjell er sjeldent stengt og med utbyggingen av europaveien som pågår nå, blir reisetiden enda kortere om cirka tre år.

— I tillegg er området barnevennlig, og roligere enn andre skidestinasjoner som Voss, Geilo og Hemsedal, fortsetter Minde.

GEILOHOVDA: : 7, 6 millioner kroner var salgsprisen på denne hytten som megler Jannike Seljevoll Herleiksplass i Herland Eiendom AS solgte i romjulen. Den gikk 100.000 under takst.
HERLAND EIENDOM
TYINKRYSSET:Leilighetskomplekset på Filefjell ble lagt ut i julen til pris på underkant av 2,3 millioner kroner per enhet. Nå står en av fire leiligheter igjen.
DNB EIENDOM