Utenfor lesesalen på Ulrikke Pihls hus er tre ferske biologistudenter ferdige med dagens økt. De går første året, og ser for seg seks til syv år lange studier. Målet er bli tannlege, doktor i havbruksbiologi og fiskehelsebiolog.

At de kommer til å opparbeide seg mye gjeld, bekymrer dem ikke:

— Men det er klart at om 20 år, når renters renter skal betales, så tenker jeg vel at den halvliteren i 2010 ikke kostet 40 kroner, men 80!, ler Håvard Hustoft (23).

Dagens studenter tar opp større lån enn før. Det er det ingen tvil om

Astrid Mjærum, Lånekassen

Enorm økning

Denne uken er semesteret i gang for fullt ved universiteter og høyskoler og andre private skoler i Norge. Og aldri før har studentene måttet låne mer penger for å få studiehverdagen til å gå opp.

I 1989 hadde en student 152.867 kroner i studielån i snitt etter endt utdanning. En student som er ferdig i dag, har derimot 225.894 kroner i lån. Til sammen har den totale langsiktige studiegjelden til nordmenn økt med 13 prosent, fra 94 milliarder i 2005 til 106 milliarder i fjor.

— Dagens studenter tar opp større lån enn før. Det er det ingen tvil om, sier Astrid Mjærum, informasjonsdirektør i Lånekassen.

Siden 2005 er det kommet til rundt 100.000 nye studenter som søker om lån, ifølge Lånekassen.

Før var det øvre tak på hvor mye flittige og ikke fullt så flittige studenter kunne låne til studier. Nå er det opp til hver enkelt student å velge hvor mye man vil låne.

  • Regelverket har en mindre grad av passe-på-holdning, sier Astrid Mjærum i Lånekassen.

I tillegg kan dagens studenter låne mer penger til skolestøtte til privatskoler og til studier i utlandet.

Og mens strykkarakter tidligere ikke fikk betydning på lånet, kan man nå risikere å få gjort om 40.000 kroner fra stipend til lån hvis man ikke leser nok og stryker på eksamen.

- Verdt gjelden

  • Studielånet er det beste lånet du kan ha, fordi det er så gode vilkår, sier Ingrid Saltvik Haanes (24).

Hun sitter i kafeen på Kvarteret sammen med Heidi Mikkelsen (24), Pål Andreas Sætre (24) og Mildrid Kyte (24).

Til sammen har de godt over en million kroner i studielån. Og det kommer til å bli mer:

  • Jeg regner med å ha bortimot 400.000 kroner i lån når jeg er ferdig, sier Haanes, som går fjerde året på teatervitenskap.

Ingen av de fire rundt kafébordet på Kvarteret er bekymret for tilbakebetalingen. Ingrid Haanes konstaterer også at det er første gangen hun har diskutert gjelden sin med studiekolleger.

  • Jeg tenker på hvor mye jeg skylder de gangene gjeldsbrevet dukker opp i postkassen. Men det går ikke an å tenke på. Det er klart det er verdt pengene, sier Mildrid Kyte, som har to år igjen av profesjonsstudiet for lektor i realfag.

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anne Karine Nymoen, tror ikke studenter flest er urolige for sitt eget studielån.

  • Det er ikke så mange som tenker på det som en bekymring. De er bevisst på at de ønsker å komme seg gjennom studiene, sier hun. Er stort studielån noe å bekymre seg for? Diskutér.