bt.no har fått flere henvendelser fra folk som tror det blir lettere å reise som gratispassasjerer etter at Skyss fra i går innførte salg av mobilbilletter. Den nye mobilbilletten skal nemlig ikke vises til sjåføren, og den skal heller ikke registereres i kortleseren på bussen eller på Bybanen.

— Da er det vel bare å sette seg ned uten å løse billett. Hvis det kommer kontrollør om bord, er det sikkert en smal sak å fikse gyldig billett på noen får sekunder, sier en tipser.

Klokkeslettet synlig

Men fullt så lettvint er det ikke.

— Ved kontrollen kan vekterne se klokkeslettet for når billetten er kjøpt, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Lundberg Berntzen i Skyss.

Dermed vil det bli avslørt at potensielle unnasluntrere har kjøpt billetten etter at de steg på.

Skyss varsler økning i antall billettkontroller fremover.

— Samtidig vil vi informere kundene om hvordan de skal bruke mobilbilletten. Den reisende er selv ansvarlig for å ha gyldig billett, og den skal, som sagt, kjøpes før man går om bord, sier kommunikasjonsrådgiver Lundberg Berntzen.

- Mindre sniking

Hun tror faktisk det blir mindre sniking på busser og bybane etter at mobilbilletten ble lansert.

— Det er blitt lettere å kjøpe billett. Du slipper å ha med deg kontanter. Mobiltelefonen fungerer som en billettautomat, sier hun.

Hvis noen likevel gambler på å løse billett først når det kommer kontrollør om bord, og blir tatt, er tilleggstaksten på 750 kroner.

4000 på en dag

Nesten fire tusen personer lastet i går ned den nye "Skyss Billett"-appen til mobiltetelfonen sin. For øyeblikket er appen den sjette mest popuære gratis-appen i App Store.

— Vi er veldig fornøyd med responsen så langt, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Lundberg Berntzen.