Tidlig mandag morgen var køen til sikkerhetskontrollen på Flesland lang. Men resten av dagen har det gått greit.

- Det har gått helt bra. Det har vært mye folk, men ikke lange køer. Omtrent som en vanlig mandag, sier securitysjef Lasse Solberg i Avinor på Flesland.

40 vektere på Bergen Lufthavn Flesland er tatt ut i streik.

En halv times ventetid

På det meste har ventetiden for å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen vært på 30 minutter.

- Det er mye, men sammenlignet med andre flyplasser, er det bra, sier Solberg.

Køen var lengst i morgentimene i dag. Sikkerhetssjefen forventer at det vil gå bra resten av kvelden. Men fra tirsdag ettermiddag forventer han lengre køer.

- Det blir litt verre fra i morgen ettermiddag. Da klarer vi ikke holde alle slusene åpne hele tiden. Ti nye vektere blir tatt ut fra onsdag, og på grunn av skiftplanen må vi begynne å redusere fra tirsdag ettermiddag, sier Solberg.

Fra onsdag forventer han 25 prosent redusert kapasitet ved sikkerhetskontrollen.

Trapper opp onsdag

Også på Gardermoen har det gått bra i dag-

- Ved 14-tiden er ni av 14 sluser i sikkerhetskontrollen åpne, og det er nesten galt å si at det er kø eller ventetid. I hele formiddag har folk vært igjennom på maks fem eller ti minutter, sier informasjonssjef Jo Kobro til Aftenposten.no.

Partene i vekterkonflikten, Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service, har vært i sonderingssamtaler hos Riksmekleren mandag. Samtalene førte ikke til at partene gjenopptar formell mekling, melder NTB.

Streiken ble trappet opp med 1.200 vektere mandag. Flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen er stengt for all utgående trafikk fordi sikkerhetskontrollen ikke er bemannet.

Flere flyplasser rammes

Fra og med onsdag kan ytterligere 50 vektere bli tatt ut i streik.

Da vil Førde og Leknes lufthavn rammes og kapasiteten ved en rekke lufthavner reduseres ytterligere, melder Avinor.

Ankomster vil i utgangpunktet ikke være berørt av streiken, men det vil være forsinkelser og kanselleringer på grunn av flyselskapenes logistikkutfordringer.

Streiken rammer i øyeblikket sikkerhetskontrollene ved Oslo lufthavn, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen, Florø (bare offshore).

Følgende lufthavner vil ha stengt sikkerhetskontroll tirsdag 5. og onsdag 6. juni:

Sandnessjøen, Førde, Alta, Leknes og Kristiansund