— Det var overraskende, for å si det rett ut, sier Askøy-ordfører Knut Hanselmann (Frp).BT skriver i dag at Statkraft jobber for å selge seg ut av BKK . Statkraft trenger pengene og er lei av konfliktene rundt selskapet. Aksjene er verdt minst ti milliarder kroner.

— Jeg er forundret over at de vil selge, og tror det blir vanskelig å finne en ny eier. Det er snakk om store summer, sier Hanselmann.

Han frykter ikke eventuelle utenlandske eiere.

— Jeg tror ikke det betyr noe. Det er jo slik verden utvikler seg, alt blir mer internasjonalt, samtidig som det blir spesielt - dette med kraft er jo vårt eget. Men kommunene på Vestlandet har aksjemajoriteten, og så lenge vi holder sammen, er ikke utenlandske eiere noe problem.

_Les også:

Et salg vil bety milliarder i gevinst_

— De har sin agenda

Også ordfører i Fjell, Lars Lie (H), er opptatt av kommunene beholder aksjemajoriteten. Han ønsker seg eiere som deler interessen for vestlandsregionen og for å utvikle BKK.- Hvem vi får inn i stedet for Statkraft er ikke uviktig. Jeg ønsker et eierskap som spiller på lag med kommunene og selskapets ledelse i å tenke forretningsutvikling på Vestlandet.

- Er du overrasket over Statkraft vil ut?

— De har sin agenda og vi har vår. Jeg er jo blant dem som ikke er enig i det som skjedde rundt bredbåndssatsingen i selskapet. Jeg har tillit til ledelsen og synes de har vist god evne til å tenke butikk.

— Det kom brått på

Sund-ordfører Albrigt Sangolt (H) tar nyheten med stoisk ro.- Statkraft må gjerne selge seg ut, det gjør ingenting. Det viktige er at BKK beholder forankringen til Vestlandet, det håper jeg alle ordførerne er enige i. Utenlandske eiere er ikke noe problem, den utviklingen skal vi klare på en god måte.

Nils Marton Aadland (H), ordfører i Meland, tror nyheten kommer brått på for enkelte. For ham er det viktig at Statkraft «ikke tar med seg en for stor del av arvesølvet ut av selskapet».— De må ikke ta ut større verdier enn de skal ha. I tillegg må vi sikre at BKK forblir et regionalt selskap, med hovedkontor i Bergen, og at eierkommunene også i fremtiden får et fornuftig utbytte, sier Aadland, som regner med å vite mer etter eiermøtet mellom de 17 kommunene i morgen.

Det samme sier ordfører i Lindås kommune, Astrid Byrknes (KrF).

— Jeg ser frem til å få en grundig orientering om saken og prosessen videre på eiermøtet i morgen, sier hun.

Ønsker vestlandske eiere

Radøy-ordfører Jon Askeland (Sp) synes muligheten for et heleid, vestlandsk eierskap er spennende.— Jeg vil helt klart fortrekke et norsk og vestlandsk eierskap. Her må kloke hoder samle seg og finne løsninger.

Han mener Vestlandet for alt i verden må unngå den feilen trønderne gjorde. Trondheim Energiverk ble i 2002 solgt til Statkraft. Pengene ble satt i et fond, som siden er blitt gransket på grunn av risikable investeringer.

— Det fremstår som en tragedie. Selskapet ble slukt av Statkraft, og regionen er uten kompetanse på området. Den har vi i Bergen, og den må vi videreutvikle. Dette er en lønnsom bransje, grønn og fremtidsrettet. Vi må ikke selge dette fra oss, men sørge for at styring og verdiskapning forblir lokalt, sier Askeland.

Synspunkter? Del dem med leserne her.