Utsiktene for den lovede “omfattende og varige løsningen» på gjeldskrisen ser dårlig ut noen timer før EU-lederne samles i Brussel onsdag kveld.

Uenighetene om en krisestrategi er fortsatt svært stor, og man forsøker å dempe forventningene. Både EUs allierte og finansmarkedene krever konkrete tiltak.

— Det minste de må komme opp med, er klare løsninger på rekapitalisering av bankene og den andre krisepakken til Hellas. Vi må få vite hva som skal skje, og når. Dette må være svært detaljert, sier seniorøkonom Carsten Brzeski i ING til NTB.

Lite sannsynlig

Men det er lite sannsynlig at man kommer i mål med den avgjørende styrkingen av krisefondet EFSF, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er også usikkerhet knyttet til om man kommer i mål med å tallfeste hvor stort tap private investorer skal ta på den greske gjelden de eier.

EU-lederne har i to år på en rekke toppmøter forsøkt å finne en vei ut av krisen. Og Tyskland og Frankrike lovet igjen for to uker siden å komme med en løsning innen utgangen av måneden.

Bankmilliarder

Det ser ut til å være enighet om at europeiske banker trenger rundt 110 milliarder euro i ny kapital, men det er fortsatt uenighet om hvordan det skal skje.

EU-lederne vurderer to forskjellige måter å styrke EFSF på. Enten bruke fondet som garantier for nye gjeldspapirer, eller å bruke deler av det til å sette opp et nytt fond for å hente inn penger fra investorer utenfor EU. En løsning kan også bli en kombinasjon av de to alternativene.

Ryggdekning

Men kilder opplyser til Reuters at det trolig ikke kommer konkrete tall fra toppmøtet, og at de siste detaljene trolig blir skjøvet fram til finansministermøtet 7. og 8. november.

Tysklands statsminister Angela Merkel må foran møtene onsdag kveld sikre ryggdekning i Forbundsdagen for en styrking av EFSF. Men selv om enkelte i regjeringskoalisjonen stemmer imot, er det ventet at hun får grønt lys under avstemningen som finner sted rundt klokken 14.

Kinesiske penger

Samtidig onsdag kom det meldinger om at Kina har gått med på å spytte inn penger i eurosonens krisefond.

— Kina er med, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Kilden legger til at Brasil, Russland, India og Sør-Afrika foreløpig ikke har gått med på å investere penger i EFSF.

Det er ikke kjent hvor mye penger Kina vil bidra med. Sjefen for EFSF, Klaus Regling, reiser til Beijing senere denne uken, opplyser EU. Det er ikke kjent hva som er formålet med besøket.

Italia-press

EU-lederne har de siste dagene lagt kraftig press på Italias statsminister Silvio Berlusconi for å få ham til å kutte i landets enorme statsgjeld. Frykten er at Italia vil havne i samme situasjon som Hellas, som ikke klarer å betjene gjelden sin.

Berlusconi klarte sent tirsdag å hale i land en avtale om en pensjonsreform, men spørsmålet blir om EU-lederne mener den er god nok.

Ifølge italienske medier er det tvilsomt om Italias EU-partnere godtar planen. Den skal være uten tidsplan eller forslag om konkrete tiltak. (©NTB)