• DROPPER PAPIRENE: Om lag 413.000 skattytere velger å få selvangivelsen bare elektronisk.

I dag kan du sjekke selvangivelsen

Altinn gjør oppmerksom på at man kan oppleve kø dersom man sjekker skatten digitalt i dag.

Klokken 07.30 hadde allerede 100.000 nordmenn sjekket selvangivelsen siden midtnatt, ifølge Aftenposten.no.

- Foreløpig har vi ikke registrert at folk må stå i kø for å logge seg inn. Men rett over midtnatt hadde vi noen it-tekniske oppdateringer som gjorde at systemet hang i noen minutter, sier Altinns pressekontakt Jørgen Ferkingstad.

Kø-plakat

Altinns nettsider står det: «Hvis du møter en kø-plakat når du skal sjekke selvangivelsen tirsdag 20. mars, betyr det at svært mange allerede har logget inn før deg.  Da må du vente og prøve igjen litt senere.»

- Kø-plakaten betyr rett og slett at svært mange brukere allerede har logget inn i Altinn for å sjekke selvangivelsen. Noen må derfor gjøre seg ferdig før vi kan slippe nye inn. Altinn har tusenvis av brukere hver eneste dag, men akkurat i topptimene den dagen selvangivelsen legges ut kan det bli nødvendig med litt trafikkdirigering, sier Altinn-sjef Kjersti Lauritzen.

Les også

Dette gjer vi feil

Sjølv om vi no får sjølvmeldinga ferdig utfylt, er vi ansvarlege for innhaldet. Du kan bli straffa for feil.

 

Topptimer

Det topper seg når folk kommer på jobb og rett etter arbeidstid.

I fjor oppsto det problemer med løsningen da folk skulle inn for å sjekke selvangivelsen. På nettsidene forsikres det om at en rekke feil er rettet og kapasiteten i løsningen er betydelig forsterket.

 

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Økonomi

Fakta

Selvangivelsen

Utsendelsen av årets selvangivelser per post starter tirsdag 20. mars. Samme dag åpner leveringstjenesten for selvangivelsen på skatteetaten.no.

Det sendes ut over 4,4 millioner selvangivelser. Det er 3,6 millioner selvangivelser til lønnstakere og pensjonister og nærmere 350.000 til næringsdrivende.

Om lag 413.000 skattytere velger å få selvangivelsen og/eller skatteoppgjøret bare elektronisk.

For lønnstakere og pensjonister er fristen for å levere selvangivelsen 30. april. Hvis man etter en grundig sjekk verken har noe å forandre eller tilføye, trenger man ikke levere selvangivelsen.

Næringsdrivende må alltid levere selvangivelse. De som leverer på papir har frist 30. april, mens de som leverer elektronisk har frist til 31. mai. Åtte av ti næringsdrivende leverer elektronisk.

Dette er nytt i år:

  • Beløp for tap og gevinst ved aksjesalg er nå forhåndsutfylt i selvangivelsen
     
  • Fremførbart underskudd fra tidligere år, er nå forhåndsutfylt i selvangivelsen
     
  • Nye regler for skattlegging av pensjonister

Mottakere av alderspensjon etter folketrygdloven eller avtalefestet pensjon (AFP) kan nå få skattefradrag for pensjonsinntekt dersom de ikke har for høy samlet pensjonsinntekt. Gifte mottakere av uførepensjon får nå eventuell skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt beregnet individuelt.

Første skatteoppgjør kommer 25. juni. Fra siste uken i juli blir det løpende oppgjør frem til onsdag 17.oktober, også for en del næringsdrivende og deres ektefeller. Det betyr at flere slipper å vente til oktober med å få oppgjøret.

Kilde: Skatteetaten.no