Tirsdag 20. mars. En høy, kraftig bygget mann troppet opp i resepsjonen til Alexela Logistics i Tallinn sentrum i Estland. Han var kledd i slitte dongeribukser, rutete flanellsskjorte og fritidsjakke. Han ba om et møte med styreleder i selskapet, Heiti Hääl.

Ifølge Hääl hadde mannen ikke avtalt noe møte på forhånd. Mannen var ukjent for ham, verken utseendet eller visittkortet fikk bjeller til å ringe, sier Hääl.

I Norge er mannen derimot velkjent. Espen Lie har en karriere som pengeinnkrever og leiesoldat bak seg. Han driver blant annet et selskap som tilbyr "action-packed missions and adventures" blant annet i Florida, samt hjelp til å finne brukte biler i USA og Tyskland.

— Bodyguard

- UVANLIG BESØK: - Mr. Lie så mer ut som en bodyguard enn en forhandler, sier Heiti Hääl, styreleder i Alexela Logistics.

Heiti Hääl forteller at Lie kom for å snakke om konfliktene mellom Alexela og Trond Emblem og selskapene han er involvert i, for å få til en løsning utenfor rettsapparatet.— Mr. Lies utseende og klesstil er annerledes enn de vi vanligvis forholder oss til i arbeidet vårt. Han så mer ut som en bodyguard enn en forhandler, sier Hääl.

Emblems selskap, Emblem Holding AS, ble dømt til å betale 154 millioner kroner i erstatning til Alexela. Emblem ga uriktig informasjon om tankanlegget i Sløvåg som Alexela kjøpte.

Men selskapet gikk konkurs. Derfor går det estiske selskapet nå etter Trond Emblem personlig, og krever ham for 68 millioner kroner. Emblem har avvist kravene. Saken begynner i Nordhordland tingrett like over påske.

Ifølge Hääl fortalte Espen Lie at han var en venn av Trond Emblem og hans sønn, og at han representerte dem.

— Jeg antar at dette var et forsøk fra Emblem på å finne en annen måte å løse våre juridiske disputter på, sier Hääl.

- Vil dere knuse Emblem?

— Jeg sa til Mr. Lie at norske domstoler har avsagt flere dommer i disse sakene, og at vi respekterer dem. Jeg sa også at vi likevel er villig til å høre på konstruktive forslag fra Trond Emblem. Men jeg gjorde det også klart at vi har absolutt ingen tillit til Emblem. Derfor er en avtale med betalingsgaranti det eneste som er interessant å diskutere.

Lie skal også ha spurt Hääl om målet for Alexela var å knuse Emblem.

— Jeg svarte at det eneste vi ønsker er å få pengene som norske domstoler har tilkjent oss.

Hääl sier at han først etter møtet med Lie fikk en grundig gjennomgang av nordmannens bakgrunn.

— Hvis jeg hadde kjent til hans rykte før møtet, så ville jeg ikke snakket med han, sier Hääl, som anslår møtet med Lie til å ha vart i om lag ti minutter.

Ifølge Hääl oppfattet han Lie som ikke spesielt vennlig, men heller ikke som truende. Men på grunn av Lies bakgrunn har selskapet gjort enkelte endringer i sikkerhetsrutinene, opplyser Hääl.

- De spiller på frykt

Erik Myhr Nilsen, Alexelas advokat i Norge, reagerer sterkt på vendingen saken har tatt. Advokaten i Steenstrup Stordrange tror bakgrunnen for besøket i Tallinn er rettssaken mot Emblem som begynner i neste uke.

Etter at han fikk høre om møtet i Tallinn, sendte han en e-post til en rekke advokater som er involvert i saker for Trond Emblem og selskapene hans.

— Jeg beskrev hva som hadde skjedd, og at vi reagerer på at en slik person er brakt inn i saken. Vi mener at dette er egnet til å skape utrygghet.

Bergensadvokaten vil ikke si hvem han sendte e-posten til.

Myhr Nilsen påpeker at i rettssaker er advokater rettens hjelpere, og at de må følge visse spilleregler.— I det ligger at vi skal ha full åpenhet om og oversikt over hvem vi spiller med og mot. Vi må også ha trygghet for at alle følger spillereglene. Andre aktører, for eksempel pengeinnkrevere, spiller etter andre regler enn oss. De spiller på frykt. At man får dette fryktelementet inn i en sak som skal for retten, blir uhåndterlig. Alt som minner om truende atferd må vi være forskånet for i rettsforhandlinger. Derfor må dette frem i lyset. Det er på den måten man legger en slik sak død, sier han.

Myhr Nilsen sier han vil orientere dommeren i rettssaken om hendelsen.

- BARE TULL: Trond Emblem avviser påstandene. - Dette har ingenting med meg å gjøre. Bare tull.