Norsk Hydro kjøper deler av det brasilianske gruveselskapet Vale for 1,1 milliarder dollar i kontanter og bytte mot aksjer. Totalt har transaksjonen en verdi på nesten fem milliarder dollar, opplyser selskapet søndag ettermiddag.

Det tilsvarer nesten 30 milliarder kroner.

Oppkjøpet er dermed det største noe norsk selskap har gjort i utlandet. Handelen er også større enn Yaras mislykkede forsøk på å overta amerikanske Terra Industries i vinter, skriver Aftenposten.no.

Staten mindre — men fortsatt størst

Vale blir med aksjeposten den får for salget en storeier i det norske selskapet. Brasilianerne vil få en eierandel på 22 prosent. Vale er verdens nest største metall- og gruveselskap, og har i 40 år vært en nær forretningspartner til Hydro.

Den norske staten vil fortsatt være den største Hydro-eieren, men eierandelen reduseres fra dagens 43,8 prosent til om lag 34,5 prosent.

— Men det blir viktig å få statens eierandel fort opp igjen på 40 prosent, som er regjeringens mål, skriver Per Rune Henriksen (Ap), stortingsrepresentant fra Hordaland.

For å sikre finansiering vil Hydro nå selge nye aksjer for ti milliarder kroner i en fortrinnsrettsemisjon. Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) vil bidra med statens andel i emisjonen.

Sikrer råstoff

Det er Vales virksomhet innenfor bauksitt, alumina og aluminium som Hydro har avtalt seg til å kjøpe. Dermed sikrer den norske aluminiumsgiganten seg tilgang på det viktige råstoffet bauksitt i mange årtier fremover.

— Denne avtalen bringer Hydro inn i en ny liga i den globale aluminiumindustrien. Vi er sikret eierskap til bauksitt og alumina i mange tiår fremover, noe som gjør oss godt posisjonert for videre vekst. Avtalen bidrar til en vesentlig bedring av Hydros konkurranseposisjon og gjør oss finansielt mer robuste i møte med fremtiden, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en melding.

Transaksjonen vil gi Hydro betydelige eierinteresser i Brasil, blant annet full kontroll over og eierskap til Paragominas, en av verdens største bauksittgruver, 91 prosent i verdens største aluminaraffineri Alunorte, 51 prosent i aluminiumverket Albras og 81 prosent i aluminaraffineriprosjektet CAP.

Konsernet la i forrige uke frem oppløftende kvartalsresultater. Stigende aluminiumspriser og solid kostnadskontroll bidro til at selskapet dro i land sitt første overskudd på ett år.

Støtter investeringen

Regjeringen er positiv til at staten deltar med sin andel i den varslede fortrinnsrettede emisjonen i Norsk Hydro ASA i forbindelse med Hydros foreslåtte kjøp av aluminiumsvirksomheten til brasilianske Vale S.A.

— Hydro vil med transaksjonen kunne styrke sin strategiske posisjon blant annet gjennom å sikre tilgang til råvarer. Hydro er et viktig norsk selskap som er ledende i sin bransje, og vi støtter investeringer som sikrer en fortsatt god industriell utvikling av selskapet. Jeg mener deltakelse i emisjonen vil være en god investering for staten, opplyser nærings- og handelsminister Trond Giske.

Også partikollega Per Rune Henriksen fra Hordaland er fornøyd med oppkjøpet.

— Hydro har sikret seg tilgang på råstoff til aluminiumsproduksjon. I en tid der tilgangen på råvarer faktisk kan bli vanskelig, er dette et godt grep for å holde norsk aluminiumsproduksjon i sving, skriver Henriksen til bt.no.

Selskapet avholder pressekonferanse på Vækerø klokken fem.