Husstander i en storby med en inntekt på over en million, der foreldre har høyere utdannelse og flere barn under 15 år som bor hjemme, er typiske kjennetegn for dem som bruker mest penger på mobiltelefonabonnement.

Mest på mobilen

Er du selvstendig næringsdrivende og mellom 45–59 år, er du også blant storbrukerne, sier mediekonsulent Salve Jortveit i TNS Gallup.

Gallup har undersøkt norske husholdningers medieutgifter. Og mobilen rager helt øverst i pengebruk.

— I de øverste inntektsgruppene er viljen til å ta i bruk mobilteknologi større. Disse gruppene ser ut til å være mindre kritiske til kostnadene ved mobilbruken, fortsetter Jortveit.

Innovatørene

Husholdninger med lav og høy inntekt er over 3000 kroner årlig når det gjelder mobilkostnadene.

Av aldersgrupper er pensjonistene de mest forsiktige. Pensjonisthusholdninger bruker over 2000 kroner mindre enn gruppen 45–60 år.

— Pengebruk på mobilabonnement har også med interesse å gjøre. Teknologiske innovatører, personer som mange forholder seg i spørsmål om ny teknologi tenderer til å bruke mer penger på mobilen, forteller salve Jortveit.

De som bruker mindre penger i mobilmarkedet er husholdninger med typisk lavere utdannelse, gjerne kun grunnskoleutdannede, tidligere gifte eller skilte og har enn inntekt tjener under 300.000 kroner, ifølge Gallup.

Tallene i grafikken er husholdningers samlede årlige kostnader til mobilabonnement.

Se selv hvordan din husholdning ligger an i forhold til snittet i grafikken til høyre.

For mye i mobilen? Del dine synspunkter her.

MOBILBRUK: Her kan du se hvordan din husholdning ligger an i forhold til snittet. GRAFIKK: BT