Tide ASA kan endelig vise til positive tall, etter to år med underskudd. Selskapet hadde i 2014 et resultat på 17 millioner kroner, mot 61 millioner kroner i minus året før.

Til tross for beskjedne tall er konsernsjef, Roger Rong Harkestad, fornøyd med at pilen fortsetter å peke oppover.

— Vi er veldig fornøyd med at vi tjener penger etter to trange år, og vi er veldig fornøyd med forbedringene vi har gjort gjennom 2014. Vi har jobbet hardt med å gjenvinne lønnsomheten gjennom disse tre årene og det er godt å se at det virker, sier han.

Priset seg lavt

I 2011 la bransjen om til anbudsutsatte ruter. Omleggningen gjorde at Tide senket prisene lavt, slik at lønnsomheten falt gjennom gulvet.

— Vi innser at vi har priset Bergens-kontraktene for lavt når det gjelder risiko, slik at balansen mellom inntekt og kostnader blir feil. Disse er fremdeles ikke lønnsomme. I våre nye kontrakter er dette mer balansert. Markedet er ikke helt normalisert enda, men vi går i retning av mer balanserte kontrakter, forteller Harkestad.

Forventer fortsatt vekst

Tallene for 2014 viser at det meste nå går rett vei. Tide økte driftsinntektene fra 2 milliarder kroner i 2013, til 2,3 i fjor. Harkestad begrunner dette med forbedret logistikkeffektivitet, personalfaktorer og lavere vedlikeholdskostnader. Han regner med selskapet vil fortsette å vokse i årene som kommer.

— Samtlige kontrakter har forbedret lønnsomheten i 2014 , og vi har også styrket lønnsomheten i de kommersielle virksomhetene våre. Vi har ambisjoner om å gjøre det enda bedre i fremtiden, og bortfall av de dårlige kontraktene våre vil helt klart gjøre en forskjell. Det er et spennende år i forhold til ekspansjon, sier konsernsjefen.

Hvordan vil de reisende merke effektiviseringen i 2015? - Vårt mål er at passasjerene ikke skal merke noe til dette, og vi skal gjennomføre et minst like godt, eller bedre, tilbud i 2015. Tiltakene vi gjør skal kun påvirke markedet positivt, sier Harkestad.

Til BT opplyser han at Tide er interessert i flere nye ruter med oppstart i 2016, blant annet i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.