— Det sto mellom telefonselger og kelner, forteller 29-åringen om valgmulighetene han sto overfor etter endte studier.

Begge deler hardt og dårlig betalt arbeid. Det var han ikke interessert i. I stedet gikk han og to kamerater sammen om å kjøpe et par sykkeldrosjer. Å tråkke rundt med cruiseturister og norske journalister i 40 varmegrader er heller ingen dans på roser, men euroene går i det minste inn i egen bedrift.

— Jeg får også brukt litt av utdannelsen min innen byggteknikk når jeg forteller om de gamle bygningene og ruinene her i byen, forteller Adriano.

Likevel synes han åtte år på skolebenken er i overkant for en sykkelguide.

Glemt gris

Italias manglende evne til å skape nye arbeidsplasser og vekst er spesielt fremtredende her i sør.

De siste ukene har det bidratt til at trykket mot Italia har økt kraftig.

Landets som lenge fløy under gjeldsradaren inngår nå i de fleste skrekkscenarier.

For et land med 1800 milliarder euro i gjeld er det kritisk å vokse. Uten vekst, svekkes troen på at du i fremtiden vil klare å betale tilbake det du skylder.

Og Italias vekst har vært alt annet enn imponerende de siste årene. Det vil si «vekst» er en overdrivelse. Ifølge The Economist krympet Italias økonomi fra 2001 til 2010, målt pr. innbygger.

Kun 12 av verdens land kommer dårligere ut i magasinets oversikt.

Bakrus

Vi befinner oss på universitetet i Bari, hvor det i dag er avslutningsseremoni for de uteksaminerte studentene. En venninnegjeng spretter en flaske musserende boblevin. Idet korken flyr mot himmelen med et smell kommer det tørt fra guiden vår.

— I dag kan de feire. I morgen kommer problemene.

Hun får støtte fra Maria Dicorato (32).

— Å finne en jobb i Bari er nesten helt umulig, sier hun til Aftenposten.

— Alle vi nyutdannede som nå skal ut i arbeidslivet kommer til å slite.

Jeg har en grad i engelsk og tysk språk og ønsker å jobbe som lærer, men det kan jeg egentlig bare drømme om.

- Hva skal du gjøre nå som du er ferdig å studere?

— Jeg har hatt flere deltidsjobber ved siden av studiene som jeg kommer til å fortsette med. Jeg har jobbet som oppvaskhjelp, servitør og barnevakt, sier Maria.

Og hun er ikke alene om å ha det tøft på jobbmarkedet. Forskningsstiftelsen SWIMEZ har siden 1946 jobbet med å kartlegge den økonomiske utviklingen i Sør-Italia. Deres siste rapport er dyster lesning. Blant de mellom 15 og 34 år her i sør står to av tre utenfor arbeidslivet. Ser man på hele landet er en av fem mellom 15 og 29 år hverken i arbeid eller studerer, ifølge det italienske statistikkbyrået. Det tilsvarer to millioner unge italienere, som dermed har den høyeste andelen «uvirksom» ungdom i hele EU.

Lenge var Italia den glemte I-en i den lite flatterende PIIGS forkortelsen. Skrekkscenariet alle snakket om var at Spania skulle gå konkurs, mens Italia sjelden ble nevnt.

Vel, det var helt til Silvio Berlusconi tok ordet i midten av juli. Over flere sider i avisen Republica skjelte han ut sin egen finansminister, Giulio Tremonti. Tremonti ble anklaget både for å være en dårlig «lagspiller», en som «tror han er et geni» og mener alle andre er idioter.

Tremonti har vært ansett som den strenge barnepiken til bajasen Berlusconi. Da det brått hørtes ut som finansministeren var i ferd med å få sparken, begynte panikken å spre seg. Rentene på italienske statspapirer skjøt i været. Og der har den blitt liggende siden.

Grensesprengende

I august ble en ny, vond milepæl nådd. For første gang siden krisen blir det ansett som mer risikabelt å låne til Italia enn til Spania. Renten på 10-årige italienske statsobligasjoner har steget til rekordhøye 6,43 prosent. Påslaget mot tyske obligasjoner nådde samtidig det høyeste nivået siden euroen ble innført.

— Jeg forstår ikke så mye av det som står på økonomisidene i avisen, men jeg skjønner at det er all grunn til å være pessimist, sier sykkelguiden vår, Adriano.

— Jeg merker at folk er bekymret for hva krisen vil ha å si for bankene og jobbene våre.

Han ser imidlertid ett positivt utslag av krisen.

— Etter Tremonti-tabben er Berlusconi blitt veldig stille. Tidligere var han hele tiden ute med forslag og reklame for seg selv og sine løsninger, nå gjør han ikke så mye av seg lenger, sier Adriano.

Si din mening i kommentarfeltet under!