Nye Straume skal være knutepunktet for Fjell, Sund og Øygarden.

Totalt er det planlagt opp mot 6000 boliger og 500.000 kvadratmeter næringsareal, og det skal investeres 15 til 20 milliarder kroner i området de neste ti årene.

DE TRE BUKKENE BRUSE

Planen innebærer en forvandling av Straume og Bildøy til et urbant bysentrum med butikker og serveringssteder, gågater, plass og grøntområder.

Parkeringsanlegg, kino, festplass og hotell er blant nyvinningene.

Grunnlaget for utviklingen på Sotra er den sterke befolkningsveksten. SSBs prognoser viser at innbyggertallet på Sotra vil stige med nesten 30 prosent frem til 2030. ## Finalistene er klare

29 arkitektteam, både norske og utenlandske, har konkurrert om å få utforme den sentrale plassen i kystbyen, med blant annet et tilhørende signalbygg på 13 etasjer.

Nå er finalistene i arkitektkonkurransen klare. De fire forslagene er:

  • Da Straume ble til by: «Et attraktivt plassrom, for fest og hverdag som er i harmoni med sine omgivelser.»
  • Straume Bynatur: «Bringer naturen inn i hjertet av Straumes urbaniseringsprosess.»
  • 12 årstider: «Den gode byen er større enn sine bygninger og sine bestanddeler.»
  • De tre bukkene Bruse : «Festplassen vil bli et nytt knutepunkt der den nye allmenningen knytter sentrum til stedet.»

22. februar blir vinneren kåret.

— Jeg synes det er veldig spennende. At vi nå har en arkitektkonkurranse viser at alle aktører tar dette på alvor for at skal få et best mulig resultat, sier Fjell-ordfører Eli Årdal Berland.

Hun understreker at at utviklingen av Sotra Kystby er viktig for hele regionen, og ikke bare Straume og Sotra.

12 ÅRSTIDER

— Vi har mange attraktive arbeidsplasser, og da må vi ha noe å tilby dem som jobber her, slik at de kan bo og jobbe samme sted. Her er Sotra Kystby en nøkkel, sier Berland.

Utvider kjøpesenteret

Utbyggingen inkluderer også en betydelig utvidelse av Sartor Storsenter, som med ca. 100.000 kvadratmeter og rundt 150 butikker og serveringssteder vil bli blant landets største kjøpesentre.

Nøkkelen til forvandlingen er byggingen av Norges største parkeringsanlegg i fjell, forteller Thomas Skålnes, senterdirektør på Sartor Storsenter.

Det skal bli plass til 1500 biler i garasjeanlegget under senteret når det åpner i november 2014. Sprengningen begynte i fjor sommer.

— Vi har sprengt ut hele innkjøringspartiet og store deler av parkeringsområdet under senteret. De holder også på å lage en miljøtunnel ned til Straumsundet, der begynte de å sprenge i oktober. Om ikke mange uker vil sprengingene møtes, så det er hull tvers igjennom. Det blir en milepæl, sier Skålnes.

Hvilket forslag er din favoritt? Bruk kommentarfeltet under.