Boligprisene steg med 1,4 prosent i mars. Selv når man korrigerer for sesongvariasjoner, altså at mars pleier å være en måned med prisvekst, viser tallene en oppgang på 0,7 prosent.

Etter en turbulent høst har boligprisene i det siste vært lavere enn de var 12 månedere tidligere. Med den sterke prisveksten i mars er boligene nå for første gang på lenge mer verdt enn for ett år siden. På landsbasis er årsveksten nå på 0,3 prosent.

Hadde 80-90 på visning

Daglig leder Bjarthe Mjelde i Bjørgvin Eiendomsmegling er svært fornøyd med mars måned.

— Vi har hatt mye trykk på visninger, hatt god omsetning og en del gode salg, sier han.

På visningen av et 62 kvadratmeter stort enderekkehus på Kråkenestoppen på Bønes kom mellom 80 og 90 personer.

Ti av dem ble aktive i budrunden, som stoppet på 2,585 millioner, inkludert fellesgjeld.

— Det var 430.000 kroner over takst, forteller Mjelde.

BT kunne også nylig fortelle om hans kollega Birte Tronshaug som solgte en 23 kvadratmeter liten leilighet i Sydnessmauet til 1,750 millioner. Det gav en kvadratmeterpris på svimlende 76.000 kroner.

Pessimisten har snudd

Prognosemakerne i Nordea har vært blant de mest skeptiske til norsk økonomi. På høsten i fjor varslet de at boligmarkedet i Norge ville falle med 15-20 prosent de nærmeste årene, og at prisene i 2014 ville falle med rundt 7,5 prosent.

— Vi trodde på et ganske kraftig boligprisfall. Vi trodde det ville komme en negativ spiral, innrømmer sjefanalytiker Erik Bruce.

Nøkkelordet i sitatet over er "trodde". Nå ser nemlig til og med Nordea lysere på boligmarkedets utvikling.

— Det er et klart bedre bilde enn vi hadde trodd. Nå tror vi ikke lenger at prisene vil falle i år, sier Bruce.

Mener bankene kan ha hjulpet

Bruce sier at Nordea var i tvil da de kom med skrekkspådommene i høst. Han tror bankene har æren - eventuelt skylden - for at prisene nå stiger igjen.

— Det kan være at bankene er blitt mer utlånsvilllige. I fjor strammet de inn. De var mer opptatt av å nå kapitalkravene enn å øke utlånene og vinne markedsandelene. Nå ser det ut til at dette har snudd, noe vi blant annet ser ved at flere har kuttet renten, sier Bruce.

Torsdag varslet Skandiabanken at de kutter boliglånsrenten for alle kunder med 0,15 prosentpoeng. Tidligere har Sparebanken Vest, Storebrand og Sparebank1 SMN kuttet renten for utvalgte kundegrupper.

Høyt salg

Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) rapporterer at antall solgte bruktboliger er 12,2 prosent høyere enn i mars i fjor. Ved utgangen av mars lå det 12.928 aktive boligannonser på nettstedet Finn.no.

— Viforventet et høyt antall salg i år siden påsken ikke falt i mars i år. Likeveler salgsvolumet både for mars måned og samlet for første kvartal på ethistorisk høyt nivå, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i EFF, ifølge en pressemelding.

— Når vi også ser at antall usolgte boliger holder segstabilt, vitner det om et sterkt og balansert boligmarked, sier Dreyer.

Her er de lokale boligtallene:

Område Pris Endr. siste mnd. Endr. siste år
Arna og Åsane 27.638 +1,6% +1,8%
Bergenhus og Årstad 42.224 +0,9% +2,8%
Fana og Ytrebygda 33.202 +1,8% +2,2%
Fyllingsdalen og Laksevåg 30.996 +1,2% +1,9%
Snitt Bergen 35.178 +1,2% +2,3%
Hordaland u/Bergen 21.827 +2,1% +2,2%
Snitt Hordaland 31.833 +1,4% +2,3%

Tallene viser gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle typer boliger. NEF lager ikke statistikk for boligmarkedet i Sogn og Fjordane.