Fruktmillionærer er ikke som andre millionærer. BT finner Oddvar Måkestad hos grossistfirmaet T.L. Måkestad på Bønes, som Måkestad-familien eier og driver.

Ut fra et bakrom på lageret kommer sjefen sjøl. Ved synet av avisens utsendte løfter han på genseren og utbryter med et flir:

— Se, ka' eg har råd til

En hyssingstump holder buksen på plass. Men Oddvar Måkestad har så det holder til både belte og seler. På skattelistene som ble lagt ut i går, var Måkestad klokket inn med 16 millioner i formue og 2,9 millioner i skattbar inntekt. De siste årene har grossisvirksomheten kastet av seg et pent overskudd til eieren.

Laks på topp

Rikest på Askøy er fortsatt oppdrettsmillionær Aadne Mons Nilssen som i fjor tjente 6,3 millioner og hadde over 26 millioner i inntekt. Bak Måkestad på formuestoppen følger entreprenør Arvid Åmodt og smedmester Svein Solemdal. Måkestad-familien har lange tradisjoner i frukt og grønt. Selskapet leverer nå utelukkende til storhusholdninger. Dagligvarebransjen ble for monopolpreget, konstaterer sjefen sjøl. For et år siden utvidet Måkestad virksomheten med et selskap som leverer tørrvarer til storhusholdninger.

Eieren kjører truck

Hardt arbeid og lange dager er suksessoppskriften. Her kjører eieren truck. Fire av Måkestads syv barn er allerede i arbeid hos ham.

Og storfamilien bor side om side på Skarholmen.

— Å få mange barn er den beste investeringen du kan gjøre. Vi har uendelig mye moro sammen vi ni, sier Måkestad.

PÅ ET BRETT: Oddvar Måkestad har inspirert sønnene sine til å satse på frukt, de også. Fra venstre: John-Olav (21), Oddvar (43), Odd-Øyvind (18) og Tor Inge (22)
FOTO: KNUT STRAND