Walt Disney Co, Universal Studios, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, 20th Century Fox og Warner Brothers leverte tirsdag et fremlegg for en domstol i New York som gjentar deres argumenter fra rettssaken i august. Rettsfremlegget er startskuddet for neste runde i kampen om DVD-filmenes skjebne på PCen.

I fjorårets rettsbatalje tapte utgiveren av magasinet og nettstedet 2600.org, Eric Corley, på alle punkter for å ha distribuert koden til DVD-programvaren Decode Content Scrambling System (DeCSS). Koden strider mot amerikansk lov om digital opphavsrett, den såkalte "Digital Millennium Copyright Act", slo dommeren fast.

Norskutviklet Programvaren, som delvis er utviklet av den norske unggutten Jon Johansen, plukker fra hverandre plateselskapenes kopisikring av DVD-filmer. Dermed er det enkelt å kopiere filmene fra datamaskin til datamaskin. Johansen hevder at programmet rett og slett ble laget for avspilling av filmer på Linux-datamaskiner.

Filmbransjen er på sin side livredd for at trollet er ute av esken og kjemper innbitt for å legge lokk på det de opplever som et farlig angrep på kjernen i deres virksomhet.

Tirsdagens rettsfremlegg er et svar på dokumenter lagt frem av Electronic Frontier Foundation på vegne av Corley i januar. EFF og Corley hevder at publiseringen og koden er beskyttet av talefriheten, som er en sentral del av USAs grunnlov.

Corley har en måned på seg å svare på filmbransjens fremlegg, sier advokaten Charles Sims, som representerer industrien i søksmålet, til Reuters.(Origo)