Utvalget utpeker enstemmig Nokia 3200 som vinner i klasse «begynnertelefon for ungdom». For avansert ungdom, med god lommebok, er Nokias 6230 et førstevalg. Ungdom bør selvsagt også vurdere om de bør se på kategori sport.

For den «voksne» yrkesaktive er det «smarttelefoner» som er på full inn. Her er alle enige om at «best i forhold til pris» er SonyEricssons T630, og forløperen T610. Nokia 6310i anses som godt alternativ.

Alle er enige om at SonyEricssons P-900 rager høyt som avansert telefon for forretningsbruk. For avanserte vil Nokias nye Communicator blir utfordreren.

Mange mobiltelefoner er lite egnet for sport og utendørsliv. Regn er deres fiende. Vi har funnet en modell for dem med behov for å navigere, og en for sykkelfolket.

Basisegenskaper

Utviklingen i mobiltelefonmarkedet går klart i retning av at produsentene nå spesiallager telefoner ut fra de forskjelliges behov.

La oss først ta noen rene basisegenskaper for alle telefoner. I dag er GPRS — det vil si muligheten til å gå på internett i tillegg til telefonering - nær sagt en selvfølge. De litt mer avanserte telefonene har også bluetooth - som gir mulighet til direkte overføring til andre telefoner eller pc-er lokalt, uten å gå over internett. I dag er det også nærmest standard at telefonen kan operere på tre forskjellige bånd for kommunikasjon (900, 1800 og 1900). Da kan du bruke den de fleste steder i verden med GSM telefonsystemer. Kamera av en eller annen kvalitet er også vanlig på telefoner som selges i Norge.

Telefoner tilpasset behov

Det kommer nå egne produkter for unge med vekt på spill, meldinger, radio og MP3, i tillegg til vanlige funksjoner. I tillegg er det spesialapparater for de spillfrelste.

For voksne er det innhold som kontaktregistre, ekte e-post (som innebærer at du kan hente jobb-e-post uansett hvor du befinner deg), og et «godt» kamera som er nøkkelingredienser.

Her er det også egne produkter som er målrettet mot sport og utendørsliv. Det er egne modeller for sykkelfrelste, og nå kommer også tilleggsutstyr som gir friluftselskere og båtfolk GPS (posisjoneringsutstyr) på mobilen.

Inn på datasystemene

For forretningsmannen, som skal ha med seg «mobilt kontor» vil krav til kommunikasjon med bedriftens datasystemer i økende grad stille krav. E-post er en selvfølge. Men, telefonene vil i fremtiden også kommunisere direkte med for eksempel ordre- og distribusjonssystemer. Vær oppmerksom på at nye telefoner med fargeskjermer og nye funksjoner er «batterietere» - så det er greit å ha ladekabelen tilgjengelig.

Når du skal velge mobil er det fornuftig at det samordnes i familien Det kan jo godt være at man kan sette sammen to til tre telefoner som kan dekke medlemmenes primærbehov, og så bytte telefon når det er naturlig.

Bytte etter bindingstid

Et hovedspørsmål blir når du skal bytte telefon. Har du et litt kostbart abonnement, så er rådet å bytte når bindingstiden fra forrige anskaffelse går ut. Da kan du i praksis få rundt 2000 kroner i rabatt, mot å forlenge abonnementet ditt. Denne apparatsubsidien gjør at du i realiteten får et abonnement med gunstige brukskostnader gratis - i forhold til om du betaler «normal» pris for telefonen. 12-18 måneder er ifølge Telenor Mobil en normal «levetid» for telefoner som brukes i jobbsammenheng.

Ikke vent på høyhastighet

Så, til sist: Skal vi vente på nye modeller - eller kjøpe nå? I dag har telefonene alle funksjoner som er naturlig med dagens overføringskapaisiteter. Det er først når mobilnettene kommer med «super» GPRS (med betegnelsen Edge) - eller UMTS - vi kan få skikkelig nytte av de nye utgavene med enda bedre kameraer, og ting som gjør tyngre filer lettere å overføre. Ifølge Bjørn Amundsen i Telenor Mobil vil slike nett først ha stor utbedrelse først ved årsskiftet 2005-2006. Det vil være 35 steder som isolert kan bruke UMTS innen utgangen av dette året, og noen enkeltstasjoner har Edge allerede. Så har man spesielle behov som ert knyttet til bestemte lokalisasjoner - så kan hastigheter over 30-40 kB/s komme på slutten av året.

Ikke dekningskart for Edge

Det er imidlertid ingen dekningskart for Edge ennå, så de få som har telefoner med standarden må prøve seg frem hvor dekningen er.

Konklusjonen er at telefoner som skal virke «over alt» først vil få hastigheten i Norge etter at en vanlig levetid på en telefon 12-18 måneder er gått.

Har du behov for store hastigheter når du er «underveis» er det i dag enkelt å bruke trådløse nett fra bærbar pc. De finner du blant annet på Statoil-stasjoner og i en rekke bygg. Telenor Mobil Kontor bruker kombinasjon vanlig GSM og trådløse nett. Den neste toppmodellen fra Nokia, Communicator 9500, vil også ha denne kombinasjonsmuligheten.

God jakt etter beste tilbud

I vår oversikt over «anbefalinger» har vi rådført oss med David Karlsen hos Mobildata, Kløverhuset i Strandgaten, Bjørn Åge Rørtveit hos Klart Svar i Christian Michelsens gate, og Inge Thorud hos Space World i Bergen Storsenter.

Da prisene varierer fra dag til dag med kjedenes tilbud, har vi ikke valgt ren prissammenlikning, men å gi en veiledning om innen hvilket prisområde telefonene kan kjøpes for. Så får den enkelte jakte på det beste dagstilbudet! Billigste oppgitte pris er normalt med 12 måneders binding på et «proff» abonnement. Dyreste er uten abonnement eller med kontantkort.

SONY/ERICSSON P-900: Denne telefonen er nærmest blitt et statussymbol hos næringslivets menn. Operativsystemet gir full adgang til e-posten, du går greit på nett, det er god organisering av gjøremål og kontakter. Noen liker penn og «touch-skjerm» mindre. Prisklasse fra 6000 til 8000 kroner. Først til høsten kommer den store utfordreren Nokia Communicator 9500. Da får du en bedriftstelefon som også kan brukes direkte på trådløse nettverk. Communicator er fortsatt stor - med tastatur til å skrive meldinger på. Pris ventet noe over P-900. For spesielle forhold trekker Rørtveit hos Klart Svar frem Microsoft sin Qtech 2020 - som med windows operativsystem kan programmeres til mange formål.<p/>
SPILLMESTEREN: Det er egentlig bare en virkelig «spilltelefon». Det er Nokia NGage. Nå kommer den også med Bluetooth, som gjør det mulig å spille med andre i samme rom direkte - i tillegg til spill over internett. Den har også minnekort som gjør det mulig å lagre MP3, men på de siste modellene er det et tilleggsprogranm som må kjøpes. Pris fra kr. 1,- til kr. 2500.
NOKIA 631i: Anses av Thorud hos Space World og Rørtveit hos Klart Svar som gode alternative forretningstelefoner. Den har imidlertid ikke «ekte e-post». Her må du kunne hente e-post fra webtjeneste. Karlsen hos Mobildata mener at vår toppmodell for unge - Nokia 6230 - er et reelt alternativ her, på grunn av minnebrikke som gir god lagringskapasitet samt at telefonen håndterer e-post bra - men ikke vedlegg...
NOKIA 3200: har alle grunnfunksjonene som ungdom vil ha. Multimeldinger, polyfoniske ringetoner, kamera, radio, Java «spill og programmer». Spesielt populært er det at du kan lage dine egne dekseldekorasjoner på papir fra standardskrivere. Prisen varierer fra billigst kr. 1,- til kr. 1700,- uten noen form for abonnement.<p/>
<b>Kameratelefonen</b><br/> NOKIA 7610: Er i dag beste kombinasjon kamera/mobiltelefon. Den har ellers alle smarttelefonens egenskaper, med e-post og internett. Det er telefonen som Nokia nylig har lansert som de kreatives alternativ. Video med lyd inntil 10 minutter, og billedfiler på ca. 250 KB pakket i jpeg, som gir brukbare bilder til fotoalbum. Du kan ta ca. 300 bilder på minnekortet. Pris fra kr. 3500,- til kr. 6500,-.
NOKIA 6230: Det som gjør dette til den «proffe» ungdomstelefonen er at den kommer med minnebrikke som gjør det mulig å lagre rikelig med musikk til MP3-spilleren. Den har også Bluetooth-kommunikasjon som gjør det mulig å utveksle blant annet MP3-filer fra andre enheter. Pris fra rundt 2000 til 4500 kroner..<p/>
<b>For den vanlige voksne yrkesaktive</b><br/> SONY/ERICSSON T630: Forløperen, T610 ble kåret til verdens beste mobiltelefon i fjor. Rørtveit hos Klart Svar holder fortsatt en knapp på den opprinnelige. En fordel med den lille nette telefonen er at den har svært gode menyer. Her er selvsagt kamera for stillbilder, e-post, internett og funksjoner for å holde orden på kontakter og gjøremål. Prisen er nå fra rundt kr. 600,- til rundt kr. 3000,-.<p/>
SIEMENS M-65: Denne tåler en støyt. I tillegg til vanlige bilder og video kan den kjøpes med en egen sykkelenhet med egen holder, som gjør den til et avansert speedometer med en rekke tilleggsfunksjoner. Pris uten tilleggsenhet fra kr. 700,- til kr. 2700,-.<p/>