— Det er bare penger. Men jeg synes likevel det var jævlig av henne å gjøre det. Hun hadde min fulle tillit, sier 49-åringen bosatt i Bergen.

Mannen forteller at han ble kontaktet av en russisk kvinne da han la ut en profil på en datingside for tre år siden.

- Hun var god psykologisk

— Vi sendte e-post til hverandre et par uker, og vi chattet på yahoo. Så ble vi enige om at hun skulle besøke meg i Bergen.

Han forteller at han stilte en del spørsmål om familien hennes, men at hun svarte litt diffust.

Men han var såpass fascinert av kvinnen, som kalte seg Olga, at han skjøv bort skepsisen.

— Hun så også godt ut på bildet, og var veldig god psykologisk. Tydelig at hun hadde gjort dette før. Jeg ble hektet.

- Hvilke virkemidler brukte hun?

— Hun svarte blant annet veldig positivt på det jeg skrev. Og så skrev hun at hun hadde drømt om meg. Vi snakket fire-fem ganger på telefon også. Hun snakket bra engelsk.

Ville ha depositum for ring

49-åringen sa ja til å betale flybilletten. Den var ikke var direkte billig, siden hun angivelig bodde langt øst i Russland.

— Jeg overførte 8000 kroner i førsteomgang. Pengene sendte jeg via Western Union.

Han forteller at han også betalte for hotell i Moskva og visumdokumenter.

— Hun sendte bilde av seg selv fra Moskva, som bevis på at hun var der. Jeg overførte penger tre ganger; til sammen 40.000 kroner.

Da hun kom opp med en ny historie for å få ut enda mer penger fra nordmannen, satte han foten ned.

— Den dagen hun skulle reise, sa hun at hun hadde en dyr ring hun hadde arvet. Den fikk hun ikke ta med ut av Russland uten å betale depositum. Hun ba om penger til det. Da forsto jeg at dette var for utrolig til å være sant, og brøt kontakten, forteller han.

— Jeg ble skikkelig lurt.

- Satte henne til veggs på «chatten»

49-åringen sier han lærte litt av erfaringen.

— Jeg ville hevne meg. Kaste bort tiden til disse svindlerne. Dessuten leke litt Sherlock Holmes. Det er interessant å finne ut hva som motiverer folk og hvordan de jobber for å nå sine mål, sier han.

Derfor har han gitt seg ut for å være interessert når tilbudene har kommet.

— En som tok kontakt, utga seg for å være kanadisk lege i Irak. Men IP-adressen på PC-en hun svarte fra, var i Lagos i Nigeria.

Han forteller at hun trengte 850 dollar til et gebyr for å få behandlet en søknad om ferie utenfor Irak. Men 49-åringen oppfattet opplegget så amatørmessig at det var lett å gjennomskue.

— Jeg moret meg med å sette henne til veggs på «chatten», ved å stille enkle spørsmål som en lege burde kunne svare på. Etter en pause fikk jeg svar som antagelig var klippet og limt fra nettet. Jeg hadde en del moro av det, sier han.

Er du blitt lurt på nettet? Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet til skrekk og advarsel!