Mannen er bosatt i en av Bergens bydeler, er i midten av 40-årene og kjent av politiet. I fjor sommer ble han stanset av en patrulje. Da hadde han en hjemmelaget 500-seddel på seg.

Politiet ante ugler i mosen og dro hjem til ham. Der ransaket de boligen og fant flere lignende sedler.

Sedler i trusen

Ifølge tiltalen har han «kopiert eller anskaffet kopierte gangbare penger i hensikt å utgi disse». Han skal ha brukt skanner, PC og skriver for å lage minst åtte slike 500-sedler. Da mannen ble pågrepet, fant politiet syv slike sedler i hans truse.

«Han forklarte at han fremstilte pengesedlene «på gøy» sammen med en annen mann (...) Retten finner ikke å feste lit til tiltaltes forklaring om at han ikke hadde til hensikt å utgi pengesedlene», heter det i dommen.

Nå er han dømt til fengsel i tre år og to måneder. To år og 10 måneder gjøres betinget av en prøvetid på to år.

«Forfalskning av penger må anses som et alvorlig straffbart forhold», skriver Bergen tingrett.

— Laget på tull

Mannen neket straffskyld da rettsaken rullet i sommer.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han forklarer at pengene ikke har vært i bruk og at han aldri har hatt planer om å bruke dem. De er av en så lav kvalitet at man ikke kan forveksle dem med originale sedler, uttalte forsvarer Bjarte Aarlie i august.

- Hvorfor har han laget dem?

— Han forklarer at sedlene kun er laget på tull. Det var ikke hans mening å benytte dem, svarer Aarlie.

Dømt 15 ganger

Mannen var også tiltalt for tyveri og vold mot politimann, i tillegg til narkotikabesittelse. Retten frifinner ham for volden, men den domfelte må betale 1500 kroner i erstatning. En printer og en amerikansk 1 dollar-seddel blir også inndratt.

Mannen er straffedømt 15 ganger tidligere, sist i 2009 for overtredelse av legemiddelloven.