Lokale tillitsvalgte gjør det klart at de vil nekte å jobbe overtid i tiden fremover, i sinne og protest mot den arbeidstidsinstruksen som de mener regjeringen har presset på dem.

Det har lederen av Politiets Fellesforbund (PF), Arne Johannessen, ikke noe imot. Tvert om slår han fast at konflikten er på sitt heteste etter at forhandlingene om nye arbeidstidsbestemmelser brøt sammen i andre runde, natt til onsdag.

**Les ogsås BTs leder:

Arne Johannessens felttog**

Fredsplikt

Fornyings— og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) mener konflikten nå er over.

– Det skal ikke være videre konflikt nå. Nå er det fredsplikt. Arbeidstakerforeningene har plikt til å sørge for at deres medlemmer forholder seg til reglene i arbeidslivet. Nye politiaksjoner er ikke i tråd med dette, så jeg forventer at politiet gjør jobben de skal gjøre, sier hun til Aftenposten.

Justisminister Knut Storberget (Ap) er om mulig enda klarere overfor NTB:

– Nå er det forskriften som gjelder, sier han.

Hetere enn ever Johannessen ser annerledes på det:

– Konflikten er ikke løst. Den er tvert imot på sitt heteste etter at forskriften ble innført. Nå er det slutt på fleksibiliteten fra politiets side, sier han til Aftenposten.

PF-lederen har støtte på grasrotplanet i politiet, uttrykker politibetjentene Cathrine Kveseth og Mona Eriksen, som begge er tillitsvalgte i Oslo Politiforening.

– Politifolk er slitne, lei og fly forbanna. Vi ønsker ikke at arbeidsgiveren vår skal behandle oss som fritt vilt. Uten overtidsarbeid går ikke politiet i Norge rundt, men nå er det nok. Vi kommer til å si nei neste gang vi blir spurt om å jobbe overtid, sier de to til Dagsavisen.

På direkte spørsmål fra avisen sier Arne Johannessen at det ikke er ham imot om politifolk nå nekter å jobbe overtid.

Killengreen

Samtidig går debatten om hvorfor det egentlig ble brudd. Ved midnatt så det nemlig ut til at det gikk mot enighet. Tre timer senere gikk partene fra hverandre med sure miner.

Unio-leder Anders Folkestad mener forhandlingsprosessen ble uryddig fordi arbeidsgiver helt i sluttfasen kastet inn nye krav.

– Dette torpederte mulighetene til å finne en løsning, noe arbeidsgiver også måtte forstå, sier Folkestad til NTB.

Leder Morten Øye i LO Stat sier til Dagens Næringsliv at han har inntrykk av at politidirektør Ingelin Killengreen stanset den avtaleteksten som forhandlerne nærmest var enige om.

Killengreen avviser dette og sier at hun har forholdt seg lojalt til sine fullmakter.

Hva mener du om politikonflikten? Si din mening her.

Bjørn Sigurdsøn/Scanpix