Aso Mat i Lars Hillesgate fikk nylig uanmeldt besøk av Mattilsynet. Der ble det observert krydder og brød uten merking. Helsefarlig og svært alvorlig, opplyser Mattilsynet.

Tilsynet var uanmeldt og hovedfokus var på sporbarhet av varer.

— Det ble observert krydder uten merking. Vi fikk opplyst at dette har blitt pakket hjemme hos privatpersoner. Videre ble det observert brødvarer uten merking som vi også fikk opplyst at var blitt produsert privat, sier Guri Aanderud.

Butikken fikk raskt beskjed om å fjerne varene fra hyllene.

— Vi har selvfølgelig fjernet alt Mattilsynet har bedt oss om, sier daglig leder Kamal Ako Ahmed.

Flere funn

Ifølge Mattilsynet er det observert en del funn på umerkede produkter den siste tiden. Mattilsynet har ikke sammenlignet butikker, men bekrefter til bt.no at det er gjort flere funn av produkter uten merking i eksotiske matbutiiker i Bergen.

Jeg mener at dette representerer helsefare, Guri Aanderud

Ifølge Ahmed er maten som nå er fjernet fra butikken av etiopisk opprinnelse. Angerebrødet og krydderet er blitt pakket hjemme av norsk-etiopiere som bor i nabolaget.

— Det kommer mellom 15 og 20 kunder innom butikken for å spørre etter slike brød, sier han.

— Har du brød? spør Elsad Tsige fra Eritrea.

— Beklager, sier Ahmed og rister på hodet.

— Jeg bruker brødet flere ganger i uken, sier Tsige.

Det er ingen tvil om at det etipoiske brødet vil bli savnet ved middagsbordet i mange hjem fremover.

Helsefarlige varer

  • 6,5 kg gul chili
  • 2 kg hvit chili
  • 3 kg rød chili
  • 29 pakker med etiopisk brød Dette er varer med manglende merking og dermed ukjent opprinnelse som Mattilsynet vurderes som utrygge. Butikken har ikke kunnet fremlegge kvitteringer på varene som er beslaglagt. Mattilsynet vurderer regelbruddet som alvorlig.

— Vi har varslet vedtak om destruksjon som skal være gjennomført innen en bestemt frist, for å sikre at regelverket blir fulgt, sier Aanderud.

— Vi har ikke lenger noen problem med Mattilsynet, sier Ahmed.