Kurts Oddekalvs skip «Miljødronningen» satte tirsdag kursen mot oppdrettsanlegget til Tombre Fiskeanlegg AS ved Omastrand i Kvam. Her ville miljøvernerne filme havbunnen med miniubåt (ROV).

Mens ubåten senkes i vannet kaster to ansatte fra oppdrettsanlegget seg i en båt for å stoppe filmingen. De får tak i kabelen som går mellom ubåten og «Miljødronningen» og binder den fast til båten sin.

— Først forsøkte de å slite av kabelen ved å kjøre bort fra oss. Deretter kjørte de rundt og rundt båten vår for å vikle kabelen inn i propellen vår, hevder Oddekalv som er leder av Miljøvernforbundet.

- Aldri opplevd lignende

Miljøvernerne svarte med å spyle oppdretterne med brannslangen.

Den strømførende kabelen som styrer ubåten sørger også for videooverføring mellom ubåten og moderskipet. Etter en stund slapp oppdretterne den kostbare kabelen løs.

— Da de slapp kabelen gjorde de det slik at den sank ned på propellen til «Miljødronningen». Kabelen har en verdi på rundt 750.000 kroner og er sannsynligvis ødelagt. Vi har helt lovlig filmet under 30-40 anlegg tidligere, men jeg har aldri opplevd noe slik som i dag, sier Oddekalv.

Han vil nå anmelde oppdretterne til politiet for skadeverk og kreve erstatning for kabelen.

- Ville hindre skadeverk

Ved oppdrettsanlegget har de en litt annen versjon av hendelsesforløpet.

— Oddekalv driver et korstog mot oppdrettsanleggene for tiden. Det eneste vi har gjort i dag er å hindre at en miniubåt kjørte inn under anlegget vårt, noe som kunne ført til skadeverk og rømt fisk. En slik risiko kan vi ikke stå inne for, sier daglig leder Håkon Tombre i Tombre fiskeanlegg AS.Han benekter at de ansatte fra fiskeanlegget forsøkte å ødelegge kabelen.

— Nei, de halte den bare opp og leverte den tilbake da Miljødronningen begynte å reversere. Kabelen ble ikke skadet.

- Følger reglene

- Har dere noe å skjule siden dere ikke vil at Miljøvernforbundet skal filme havbunnen under anlegget?

— Nei. Vi har nettopp hatt revisjon av anlegget og vi følger regelverket. Hvis noen skal filme her må det være i regi av kompetente folk. Det er myndighetene som skal kontrollere oss, ikke Miljøvernforbundet, sier Tombre.Selv om aksjonen mot oppdrettsanlegget fikk en brå stopp tirsdag sier Oddekalv at han fikk den videoen han trengte fra havbunnen.

— Bildene viser at vannet et fullt av partikler, og at havbunnen er forslammet. Vi kommer også til å anmelde anlegget for denne forslammingen.

Går noen av partene for langt i denne saken? Si din mening.

FLERRET: Oddekalv mener den dyre kabelen er ødelagt. Oppdrettssjefen nekter.
MILJØVERNFORBUNDET