Fredag morgen kunne forbipasserende se fire tollere kontrollere lasten på Torget. bt.nos journalist tok bilde av situasjonen.

— Det tyder på at kollegaen din gjør jobben sin. Han er som oss, nysgjerrig, sier Arne Birger Nilsen, kontorsjef ved grensekontrollkontoret i Brgen.

Mer praktisk

- Er det vanlig å sjekke vogntog på denne måten?

— Vi kontroller ikke vogntoget, men containeren. Dette kalles lossekontroll. Alternativt kunne vi ha stanset bilen inne på terminalområdet, tømt godset på kaien, satt det tilbake i containeren og latt sjåføren kjøre til Torget og losse godset, sier Nilsen.

— Nå velger vi heller å være til stede når containeren tømmes. Det er enklere for alle. Sjåføren, mottakeren og tollvesenet sparer tid. Vi vil jo være fleksible, legger han til.

- Hvor lang tid bruker dere på å tømme en slik container?

— Det avhenger av hva som er inni den. Hvis den er fylt med masse stykkgods, kan vi bruke to dager. Er det større enheter, går det raskere, svarer Nilsen.

Sjekker fortolling

Han opplyser at tollvesenet i Bergen kontrollerte 250 containere i fjor. De aller fleste ble kontrollert på kaien i sentrum.

— Men slike lossekontroller er ikke uvanlige.

- Og dere er på jakt etter narkotika, alkohol og sigaretter?

— Det også, men de aller fleste er jo lovlydige. Vi ser også til at varene er riktig fortollet og at de er lovlige, svarer Arne Birger Nilsen.