— Det blir vel hetende «Taket på Zachen», tror Tom Greni, sjef i Ricks Gruppen som åpner uterestauranten «Utsikten».

Flere søknader om alkohol- og matservering på Zachariasbryggen er sendt til Kontor for skjenkesaker den siste tiden, og viser endringene som er i ferd med å skje i forbindelse med ombyggingen.

Restauranthuset kan tilby publikum et bredt spekter av mat og drikke.

Servering siden 1988

Det var Per Jørgensen og Steinar Knutsen som startet restaurantdrift på «Zachen» i 1988.

Stedet har vært basisen for deres restaurantdrift gjennom selskapet KJS Servering, men uenighet med huseieren kan føre til at de må ut av huset når leiekontrakten utløper. KJS har i dag pianobaren, Havariet og Piren bar i første etasje mot Vågen.

Sjømatkirken

På gateplan mot Torget forsvinner Bon Apetit og erstattes med Klar ferdig fisk, et spisested som tilbyr fisk på kort tid, samt øl og vin.

Her blir det også mulig å kjøpe mat og ta den med hjem. Det er Aroma restauranter som står bak dette selskapet, der Trond Tystad er styreleder og har en liten aksjepost. De åpner også to restauranter i tredje etasje, den ene med navnet Sjømatkirken, den andre en sushirestaurant.

— Vi lager en bred folkelig fiskerestaurant bestående av norske råvarer. Sushi Sagrada blir naturligvis mer internasjonal, med en miks av tapas og sushi, sier Tystad.

Så vidt jeg vet er det helg en gang i uken, og folk er ikke mindre tørst om det er gråvær Tom Greni, Ricks Gruppen

- Typisk norsk

Ricks Gruppen blir husets største restauratør. I tillegg til takterrassen er de i dag inne med Wave og Sunset. Dessuten åpner de Bryggekanten i 2. etasje.

— Det blir en typisk norsk restaurant som tilbyr kjøtt, vilt, lam, fisk, sier Tom Greni.

Brødrene Erik og Gøran Strømsholm åpner Hanseaten, der Baker Brun lå. Dessuten fortsetter Peppes i første og andre etasje, mens den lille kaffebaren like ved Rundetårnet forsvinner.

Helg en gang i uken Tom Greni legger ikke skjul på at nysatsingen koster penger. Han forteller at Ricks Gruppen betaler halvannen million kroner i husleie for uterestauranten, som vil ha åpent fra april til september.

Totalt har hans selskaper investert cirka ti millioner kroner når de åpner. Han frykter ikke det ender med tap, enten det blir solskinn eller ei.

— Så vidt jeg vet er det helg en gang i uken, og folk er ikke mindre tørst om det er gråvær, sier han.

— Zachariasbryggen blir spektakulær når stedet åpnes. Det blir noe helt unikt, med plass til mer enn 3000 mennesker inne og ute, sier Greni.

Ved Kontor for skjenkesaker bekrefter Gro Gaarder at søknadene er mottatt fra ulike aktører ved «Zachen».

— Vi vurderer dem på vanlig vis og sender innstilling til bystyret, som fatter vedtak, er alt hun vil si.

Restaurantene satser på å åpne før 17. mai.

Hva synes du om planene? Si din mening her.

MICHELLE VARGAS (tegning)